Jos kiinteistö on myyty aiemmin yhdelle perillisistä irtaimistoineen, mitä perinnönjaossa voi vaatia muut perillisiet ???
Vainajan henkilökohtainen omaisuus , korut, lahjaesineet, ...
Katsotaanko esim. arvokas haitari henkilökohtaiseksi omaisuudeksi eikä irtaimistoksi?
Entä piano ?

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Oikeuskielessä irtaimilla esineillä tarkoitetaan kaikkia muita esineitä kuin kiinteistöjä ja muita kiinteitä esineitä (erilaiset maa- ja vesialueiden yksiköt). Siten myös rakennukset lasketaan irtaimiksi esineiksi. Irtaimisto tarkoittaa normaalisti tavanomaisia tavaroita, kuten huonekaluja, mutta myös arvokkaita irtaimia esineitä.

Kaupassa, jossa perittävä tai kuolinpesä on myynyt kiinteistön ”irtaimistoineen”, tulee tilannetta tulkita kuitenkin ensisijaisesti siten, mitä sopimusosapuolten voidaan itse katsoa tarkoittaneen kaupantekohetkellä. Vaikka ilmaus ”irtaimistoineen” olisi todennäköisesti normaalitapauksessa tulkittava tarkoittavan kiinteistön tulleen myydyksi kaikkine sen alueella sijaitsevine rakennuksineen ja muine esineineen, ovat osapuolet voineet tarkoittaa tosiasiallisesti muuta.

Perinnönjaossa perilliset voivat vaatia osuutta kuolinpesän varoista eli kaikista varoista, jotka kuuluvat kuolinpesään, olivat kyseessä sitten rahavarat tai muun tyyppinen omaisuus. Jos kuolinpesästä on myyty omaisuutta yhdelle perilliselle, tämän maksamat varat ovat tulleet kuolinpesään siihen aiemmin kuuluneen omaisuuden tilalle ja ovat siten jaettavissa perinnönjaossa, jossa kaikki perilliset ovat lähtökohtaisesti samassa asemassa. Kiinteistön ja irtaimiston ostajalle tuleva osa ei siten pääsääntöisesti ole pienempi kuin muille perillisille tuleva osa.

Asia voi olla toisin, jos kyseessä on kauppa, jonka perittävä teki eläessään antaakseen selvästi alihintaisen kaupan muodossa ennakkoperintöä tai suosiolahjan yhdelle perilliselle. Ennakkoperintö ja suosiolahja tarkoittavat omaisuuden luovutuksia, jotka vähentävät perinnönsaajan perintöosuutta. Näistä voi kysyä halutessaan tarkemmin lakipuhelimestamme.

Jos kauppa on tehty perittävän kuoleman jälkeen eli kuolinpesän ja perillisen välillä ja joku pesässä tehtyyn myymispäätökseen osallistunut on pyrkinyt aiheuttamaan selvästi alihintaisella omaisuuden luovutuksella taloudellista vahinkoa muille perillisille ja perusteetonta etua ostajalle, voivat vahingonaiheuttajat olla korvausvastuussa muille perillisille. Jos käsillä on ollut mahdollisesti jokin tällainen tilanne, on kannattavaa kysyä neuvoa asiassa etenemiseen edullisesta lakipuhelimestamme.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]