Möin auton, joka on kolaroitu ja lunastettu 6 vuotta sitten edellisen omistajan käytöstä. Toinen edellinen omistaja on ostanut ja korjannut auton. Olen hankkinut auton enkä ole ollut tietoinen tästä asiasta. Nyt möin auton eteenpäin enkä osannut sanoa ostajalle asiasta, vaan ostaja huomasi asian kaupanteon jälkeen. Hän haluaisi purkaa kaupan tai saada hyvitystä. Olenko velvollinen tällaiseen asiaan. Omasta mielestäni olen myynyt auton siinä kunnossa kuin se kaupanteko hetkellä on ja kaikki asiakirjat ovat olleet hänelle nähtävillä.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Jos olet myynyt auton yksityishenkilönä, sovelletaan kauppaan kauppalakia. Elinkeinonharjoittajan ja kuluttajan väliseen kauppaan tulisi sovellettavaksi kuluttajansuojalaki. Tavaran virheen määrittelyn osalta lait ovat melko samankaltaisia, mutta kuluttajansuojalain soveltamisalaan kuuluvassa kaupassa kuluttajaa suojataan ostajana laajemmin. Kauppalain soveltamisalaan kuuluvassa yksityisten välisessä kaupassa taas ostajalla on kuluttajansuojalain tarkoittamaa kuluttajaa laajempi selonottovelvollisuus esim. tavaran kunnosta.

”Sellaisena kuin se on” -ehdosta ja vastaavista varaumista säädetään kauppalain 19 §:ssä. Kuluttajansuojalaissa on samansisältöinen lainkohta (15:4 §). Varauman käytöstä huolimatta tavarassa katsotaan olevan virhe silloin, kun myyjä on ennen kaupantekoa laiminlyönyt antaa ostajalle tiedon sellaisesta tavaran ominaisuuksia tai käyttöä koskevasta olennaisesta seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Tavarassa on virhe varauman käyttämisestä huolimatta myös silloin, kun tavara on olennaisesti huonommassa kunnossa kuin ostajalla sen hinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen on ollut perusteltua aihetta edellyttää. Autossa voisi siis olla hyvitykseen oikeuttava virhe, jos sinun katsottaisiin laiminlyöneen myyjän tiedonantovelvollisuutta tai jos auto on selkeästi huonommassa kunnossa kuin ostajan oli hinnan ym. olosuhteiden perusteella syytä olettaa.

Kuluttajariitalautakunta on vastaavia tapauksia käsitellessään katsonut, että myytävän auton aiempi kolarointi on ollut seikka, josta myyjän ”täytyy olettaa tienneen” (vaikka myyjä kiistäisi tosiasiallisesti tienneensä asiasta). Näin ollen myyjä on laiminlyönyt tiedonantovelvollisuuttaan ja tavarassa on katsottu olleen virhe. Lautakunnan käytännöstä ei kuitenkaan voida vetää tapauksessasi suoria johtopäätöksiä, jos olet käynyt kauppaa yksityishenkilönä, sillä kuluttajankaupassa myyjän vastuu on suurempi. Auton virheellisyyden arviointiin vaikuttaisi siis se, olisiko sinun myyjänä tullut olla tietoinen aiemmin tapahtuneesta kolarista.

Toisaalta kauppalain 20 §:n mukaan ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, josta hänen täytyy olettaa tienneen kauppaa tehtäessä. Jos ostajalla on ollut tilaisuus tutustua esim. sellaisiin auton historiaa selvittäviin dokumentteihin, joista olisi voinut päätellä auton olevan kolariauto, asia voisi olla tulkittavissa myös ostajan omaksi huolimattomuudeksi.

Tapauksen arviointiin voi vaikuttaa myös se, että kolarikorjauksesta on ilmeisesti kulunut jo vuosia. Kuluttajariitalautakunnan ratkaisussakaan ei katsottu kolaroitua autoa virheelliseksi (vaikka kuluttajalle ei ollut annettu tietoa kolarista), kun kolarivauriot oli korjattu jo 8 vuotta aiemmin eikä auton käytössä ollut ilmennyt sen jälkeen ongelmia. Tällä perusteella voisi olla mahdollista ajatella, että autossa ei välttämättä olisi hyvitykseen oikeuttavaa virhettä, jos korjaus suoritettiin asianmukaisesti, auto on sen jälkeen ollut jo pitkään käytössä ilman ongelmia ja autosta maksettiin sen kuntoon nähden kohtuullinen hinta.

Yksityisten välisessä kiistassa ei ole mahdollista pyytää ratkaisua Kuluttajariitalautakunnalta, vaan asiassa voidaan nostaa kanne käräjäoikeudessa, jos sopua ei neuvotteluteitse synny. Yksityisten välisissä autokauppariidoissa käräjille ei kuitenkaan yleensä lähdetä häviäjälle mahdollisesti lankeavien oikeudenkäyntikulujen vuoksi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]