Saako yksityshenkilö käytää postimyynniissä myytäviä käsirautoja esim . perheväkivaltatilanteessa jossa kohde on itselleen tai muille perheenjäseniille vaaraksi.
Käyttötilanne voisi olla esim hätänumeroon soiton jälkeen poliisia odotellessa . Maaseudulla odotus ajat voivat olla tunninkin mittaisia ja todella vaarallisia jos kyseessä on päihde riippuvainen ja mahdollinen sekakäyttäjä. raudoitus tilanteesa olevien tulee olla täysi ikäisiä

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi. Yleisesti ottaen voimakeinojen käytön oikeus on jätetty poliisille. Niitä tapauksia varten, kun poliisin apua ei ole oikea aikaisesti saatavilla, lakiin on säädetty poikkeuksia siitä, milloin muu kuin poliisi voi käyttää välttämättömiä voimakeinoja. Yleisen kiinniotto-oikeuden mukaan jokainen saa ottaa kiinni verekseltään tai pakenemassa olevan rikoksentekijän, silloin kun tehdystä rikoksesta saattaa seurata vankeutta, tai kun rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos. Jos kiinniotettava pakenee tai tekee vastarintaa, kiinniotossa voidaan käyttää välttämättömiä voimakeinoja. Tällöinkin tulee aina huomioida rikoksen laatu ja kiinniotettavan käyttäytyminen sekä tilanteen luonne yleensä. Kiinniotettu on luovutettava aina välittömästi poliisille.

Joissain tapauksissa kyseeseen voi tulla myös arviointi hätävarjeluna. Hätävarjelua voidaan käyttää oikeudetonta, välittömästi uhkaava tai jo aloitettua hyökkäystä vastaan. Hätävarjelutilanteessa käytetyt keinot on aina suhteutettava tekotilanteeseen ja hyökkäyksen laatuun. Hätävarjeluoikeutta ei myöskään koskaan voi käyttää silloin kun hyökkäystilanne on jo ohi. Puolustusteko on toisin sanoen hätävarjeluna sallittu, jollei teko ilmeisesti ylitä sitä, mitä on kokonaisuutena arvioiden pidettävä hyväksyttävänä. Arvioinnissa huomioidaan hyökkäyksen laatu ja voimakkuus, puolustautujan ja hyökkääjän henkilö sekä muut olosuhteet. Hätävarjelukeinojen on aina oltava välttämättömiä ja tarpeellisia hyökkäyksen torjumiseksi. Yleistä ohjetta siitä, milloin ja missä tilanteessa joku teko voi olla hätävarjeluna sallittu, ei voida antaa. Tilanteeseen nähden liialliset voimakeinot voivat tulla viimekädessä rikosoikeudellisesti arvioiduiksi ja rangaistuksi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]