Minilex - Lakipuhelin

Rintaperillisen perinnöstä luopuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnöstä voi luopua ennen tai jälkeen perittävän kuoleman. Ennakkoluopuminen tapahtuu perittävän tekemän testamentin hyväksymisellä tai muulla tavoin kirjallisesti. Perillisen tulee tehdä kirjallinen perinnöstä luopumisilmoitus perittävälle. Luopuminen on pätevä vasta silloin, kun perittävälle on ilmoitettu luopumisesta. Vaikka rintaperillinen luopuisi perinnöstään ennen perittävän kuolemaa, hänellä on silti oikeus lakiosaan, jos hän ei ole saanut siitä kohtuullista vastiketta. Rintaperillisellä ei ole oikeutensa lakiosaan silloin, jos luopujan puoliso tai jälkeläiset testamentilla tai perintönä saavat lakiosaa vastaavan omaisuuden.

Perillinen voi luopua perinnöstään myös perittävän kuoleman jälkeen. Luopuminen voi tapahtua joko tehokkaasti tai tehottomasti. Jos luopuminen tapahtuu tehokkaasti, luopujasta ei tule lainkaan verovelvollista, vaan lopullinen luovutuksensaaja on perintöverovelvollinen. Jos taas luopuminen tapahtuu tehottomasti, luopuja maksaa luopumisesta huolimatta perintöveroa koko perintöosuudesta. Lisäksi lopullisen luovutuksensaajan katsotaan saavan veronalaisen lahjan, jolloin hän on velvollinen suorittamaan lahjaveroa. Tämä kannattaa ottaa huomioon, sillä veroseuraamukset tehokkaan ja tehottoman luopumisen välillä ovat huomattavat.

Pesään ryhtyminen aiheuttaa siis sen, että luopumisen katsotaan tapahtuneen tehottomasti (perintövero+lahjavero). Pesään ryhtymistä tarkoittavia toimia ei ole tyhjentävästi määritelty. Mahdollisuuden tehokkaaseen luopumiseen (ei perintöveroa luopujalla eikä lahjaveroa lopulliselle luovutuksensaajalle) perillinen menettää kuitenkin aina, jos hän osallistuu irtaimen jakoon, allekirjoittaa jäämistöön kuuluvaa omaisuutta koskeva luovutuskirjan, perii kuolinpesän saatavia tai vetoaa osakkaan käytössä oleviin oikeussuojakeinoihin.

Tehokkaan luopumisen edellytyksenä on se, että perillinen luopuu osuudestaan perintöön vastikkeetta eikä hän määrää luopumiselleen ehtoja. Toiseksi tehokas luopuminen edellyttää, ettei luopumisen yhteydessä lainkaan määrätä edunsaajaa tai että edunsaajaksi on määrätty korkeintaan luopujan lakimääräinen sijaantuloperillinen. Kulloinkin kyseeseen tulevat sijaantuloperilliset määräytyvät perintökaaren säännösten mukaan. Luopuja ei voi muullakaan tavoin määrätä omaisuuden jakautumisesta. Tehokkaan luopumisen edellytyksenä on myös se, että perillinen luopuu perinnöstään kokonaan. Osittainen luopuminen tulkitaan ryhtymiseksi, jolloin luopuminen on tehoton. Osittainen lakiosasta luopuminen on kuitenkin katsottu tehokkaaksi.

Rintaperillinen voi siis luopua oikeudestaan perintöön ennen tai jälkeen perittävän kuoleman. Jotta luopumisen voidaan katsoa tapahtuneen tehokkaasti, jos perillinen luopuu koko perinnöstä vastikkeetta ja ilman ehtoja eikä määrää sijaantulijoita tai muutoinkaan määrää omaisuuden jakautumisesta. Lakiosasta voi kuitenkin luopua tehokkaasti myös osittain.

Perinnöstä luopuminen tehokkaasti ja ryhtymiseksi katsottavat toimet sekä rintaperillisen lakiosaoikeus voivat aiheuttaa monia kysymyksiä. Kääntyminen lakimiehen puoleen luopumistilanteissa onkin suositeltavaa, jotta luopuminen ei aiheuttaisi kohtuuttomia veroseuraamuksia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]