Minilex - Lakipuhelin

Perintö lesken asunto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos ensiksi kuolleella perillisillä ei ole rintaperillisiä, leski perii jäämistön. Tällöin leski saa pitää koko jäämistön jakamattomana hallussaan. Mikäli rintaperillisiä on, leskellä on kuitenkin oikeus hallita jäämistöä jakamattomana, jollei rintaperillinen tai testamentin saaja tee jakovaatimusta. Leskellä on joka tapauksessa vähimmäisoikeutenaan oikeus pitää puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto hallussaan esitetystä perinnönjakovaatimuksesta huolimatta. Samoin lesken hallintaan on jätettävä tavanomainen asuntoirtaimisto. Lesken oikeus pitää asunto hallussaan ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö perinnönjakoa voisi käynnistää ensiksi kuolleen puolison jälkeen jo lesken eläessä.

Jos ilmenee, että leski omistaa itse kodiksi sopivan asunnon, tai jos jäämistöön muutoin sisältyy vastaavanlainen asunto, lesken oikeus pitää puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto jakamattomana hallinnassaan väistyy ja perintö voidaan jakaa kokonaisuudessaan. Vaikka näin ei olisikaan, leskelle jäänyt asunto voi sinänsä olla perinnönjaon kohteena, jolloin se voidaan sisällyttää perillisten osalle tuleviin perintöosuuksiin, mutta näitä oikeuksia rasittaa kuitenkin lesken asuntoon kohdistuva käyttöoikeus. Leskellä on tämä oikeus voimassa lähtökohtaisesti koko elinikänsä ajan, eikä se riipu lesken iästä tai tämän varallisuudesta. Kuitenkin jos kuolinpesä on ylivelkainen, puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto saatetaan joutua realisoimaan velkojen maksamiseksi. Jos leskelle ei voida osoittaa asuntoa, hänelle voidaan maksaa jäämistöstä tarvittavaa avustusta.

Jos leski saa hallintaoikeuden jäämistöön, hänen tulee huolehtia siitä parhaan kykynsä mukaan, jotta perillisten oikeuksia ei tarpeettomasti loukata. Tiettyihin omaisuutta koskeviin oikeustoimiin leski voi tarvita kuolinpesän osakkaiden nimenomaisen luvan. Jos perinnönjakoa ei ole käynnistetty lesken eläessä, perinnön saajien oikeuksien toteutuminen tapahtuu vasta lesken kuoltua. Sopivinta ratkaisua kaikkien perillisten kannalta kannattaa pohtia tapauskohtaisesti. Suunnittelemalla perinnönjakoa etukäteen, esimerkiksi puolisoiden välisen testamentin taikka perinnöstä luopumisen keinoin voidaan saavuttaa tapauksittain huomattavaakin veroetua. Lakimieheltä voi kysyä lisää neuvoja perinnönjakoon liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]