Minilex - Lakipuhelin

Voiko testamentin saaja luopua testamentista?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin saaja voi halutessaan luopua testamenttiin perustuvista oikeuksistaan testamentin tekijän kuoleman jälkeen. Testamentin saajan on tehtävä kirjallinen luopumisilmoitus, jonka hän on allekirjoittanut ja josta käy ilmi hänen luopumistahtonsa. Testamentin saaja ei voi luopua testamentista enää sen jälkeen, kun hän on ryhtynyt sellaisiin toimiin, että hänen voidaan katsoa ottaneen testamenttiomaisuuden vastaan. Testamentin saaja ei siis esimerkiksi saa määrätä testamenttiomaisuudesta ennen testamentista luopumista tai muuten hänen voidaan katsoa ottaneen omaisuuden vastaan.

Jos testamentista luovutaan tehokkaasti, menee omaisuus testamentissa määrätylle toissijaiselle saajalle. Aina testamentissa ei kuitenkaan ole määrätty toissijaisesta saajasta mahdollisen luopumisen varalta, jolloin testamentin tekijän tahto joudutaan selvittämään testamentin tulkinnalla. Jollei testamentin tulkinnallakaan saada selville mahdollista sijaantulijaa, joudutaan turvautumaan perintökaaren sijaantulo-olettamaan. Jos testamentin saaja kuolee ennen kuin hänen testamenttiin perustuva oikeutensa on tullut voimaan tai jos testamenttia ei muutoin voida hänen kohdaltaan panna täytäntöön, tulevat hänen jälkeläisensä hänen sijaansa, mikäli heillä olisi ollut oikeus periä testamentin tekijä.

Tämä perintökaaren sijaantulo-olettama koskee myös sellaisia tilanteita, joissa testamentinsaaja omasta tahdostaan luopuu testamentista. Sijaantulo tulee kuitenkin ainoastaan silloin kyseeseen, kun alkuperäisen testamentin saajan perillisillä olisi oikeus periä testamentin tekijä. Koska serkut eivät enää peri toisiaan, tulee sijaantulijan olla tätä läisempää sukua testamentin tekijälle. Esimerkiksi jos testamentti olisi tehty testamentin tekijän sisarelle ja hän luopuu testamentista, tulevat sisaren lapset hänen sijaansa.

Jos taas testamentti tehdään esimerkiksi sellaisen henkilön hyväksi, joka ei ole sukua, eivät hänen jälkeläisensä peri testamentin tekijää, joten sijaantuloa ei tapahdu. Tällöin testamentti raukeaa luopumisen vuoksi ja perintö jaetaan perillisten kesken niin kuin testamenttia ei olisi ollutkaan.

Harkittaessa testamentista luopumista on lisäksi syytä ottaa huomioon, että testamentista voi luopua joko kokonaan tai osittain. Testamentin saaja voi esimerkiksi ottaa testamenttiomaisuudesta vastaan vain tietyn esineen ja antaa lopun mennä lapsilleen, mikäli he ovat testamentin tekijän perillisiä. On myös mahdollista ottaa vastaan ainoastaan käyttöoikeus omaisuuteen, vaikka testamentilla olisi annettu omistusoikeus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]