Minilex - Lakipuhelin

Leski ja perintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lesken oikeus saada perintö kuolleen aviopuolisonsa jälkeen on riippuvainen kahdesta seikasta. Ensinnäkin, onko ensiksi kuolleelta puolisolta jäänyt rintaperillisiä. Toiseksi, onko ensiksi kuollut puoliso määrännyt omaisuudestaan testamentilla. Jos vastaus molempiin kohtiin on ei, niin jäämistö menee eloonjääneelle puolisolle eli leskelle.

Jos perittävä oli naimisissa ja häneltä ei jäänyt rintaperillistä, eikä hän määrännyt omaisuudesta testamentilla, menee jäämistö eloonjääneelle puolisolle. Leski perii puolisonsa, vaikka heillä olisi ollut avio-oikeuden poissulkeva avioehtosopimus.

Ensiksi kuolleen puolison perilliset eli niin sanotut toissijaiset perilliset ovat ensiksi kuolleen puolison perillisiä, mutta vasta lesken kuolinpesän osakkaita. Näin ollen toissijaisten perillisten oikeus perintöön lykkääntyy lesken kuolemaan. Myös vasta tuolloin heillä on oikeus vaatia perinnönjakoa. Ensiksi kuolleen puolison toissijaisia perillisiä ovat isä, äiti, veli, sisar ja veljen tai sisaren jälkeläinen.

Jos ensiksi kuolleella puolisolla ei ole toissijaisia perillisiä tai hän ei ole määrännyt omaisuudestaan testamentilla, niin leski saa rajoittamattoman omistusoikeuden perimäänsä omaisuuteen. Tällöin leskellä on perimäänsä omaisuuteen täysi omistusoikeus ja hän voi myös itse määrätä testamentilla perimästään omaisuudesta.

Jos taas ensiksi kuolleella puolisolla on toissijaisia perillisiä, saa leski perimäänsä omaisuuteen rajoitetun omistusoikeuden. Tässäkin tapauksessa leski saa määrätä omaisuudesta haluamallaan tavalla kuten myymällä, lahjoittamalla tai vuokraamalla, mutta hän ei saa testamentilla määrätä siitä omaisuudesta, joka hänen kuoltuaan kuuluisi toissijaisille perillisille. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]