Minilex - Lakipuhelin

Osittainen testamentista luopuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentista voi luopua tehokkaasti (ei perintöveroa luopujalla) tai tehottomasti (perintövero luopujalle ja lahjavero lopulliselle luovutuksensaajalle). Jotta testamentista voidaan luopua tehokkaasti, siitä on luovuttava vastikkeetta ja ilman ehtoja eikä sijaantulijoiksi saa määrätä muita kuin korkeintaan lakimääräiset perilliset. Testamentista voidaan luopua tehokkaasti myös osittain.

Jos testamentista luovutaan tehokkaasti, omaisuus menee testamentin toissijaiselle saajalle. Jos testamentintekijä ei ole testamentissa maininnut mitään sijaantulijoista siinä tilanteessa, että testamentinsaaja luopuu oikeudestaan, eikä testamentintekijän tahdosta ole muutoinkaan saatavissa selvitystä, omaisuus menee lähtökohtaisesti testamentinsaajan sijaantuloperillisille. Perintökaaren mukaan, jos testamentin saaja kuolee ennen kuin hänen testamenttiin perustuva oikeutensa on tullut voimaan tai jos testamenttia ei muutoin voida hänen kohdaltaan panna täytäntöön, tulevat hänen jälkeläisensä hänen sijaansa, mikäli heillä olisi ollut oikeus periä testamentin tekijä. Tämä koskee siis myös niitä tilanteita, joissa on kyseessä testamentista luopuminen. Jos testamentissa ei ole mainintaa sijaantulijoista, eikä testamentintekijän tahdosta ole saatavissa selvitystä eikä perintökaaren säännös tule sovellettavaksi, testamentattu omaisuus palautuu kuolinpesän varoihin.

Tehottomuuden aiheuttavana määräämisenä ei ole pidetty sitä, että testamentinsaaja luopuu testamentista osittain. Perintövero määrätään testamentista osittain luopuneelle vain siitä osasta, josta hän ei ole luopunut. Lopullinen luovutuksensaaja maksaa perintöveron hänelle tulevasta osuudesta. Koska osittainen perinnöstä luopuminen katsotaan aina tehottomaksi, kun taas testamentista voi luopua tehokkaasti myös osittain, ongelmaksi voi muodostua se, katsotaanko perinnön tulleen saajalleen lakimääräisen perimyksen vai testamentin nojalla. Tietyissä tilanteissa on epäselvää, onko jäämistöosuus tullut saajalleen perintönä vai testamenttina.

Testamentista ei voi luopua tehokkaasti silloin, kun perillisen saanto tosiasiallisesti perustuu lakimääräiseen perimykseen. Jos esimerkiksi vanhemmat tekevät lapselleen testamentin, jossa ainoastaan suljetaan aviopuolison avio-oikeus pois, tämä määräys ei tee perillisen saantoa testamenttisaannoksi sillä tavalla, että luopumiseen sovellettaisiin testamentista luopumista koskevia periaatteita. Tällaista perillisen saantoa pidetään testamentista huolimatta perintösaantona ja siihen sovelletaan osittaista perinnöstä luopumista koskevaa käytäntöä. Tässä tapauksessa ei siis riitä se, että asiakirja on nimetty testamentiksi, kun testamentti ei tosiasiassa muuttanut lapsen asemaa perillisenä. Jos taas testamentissa annetaan määräyksiä, jotka selvästi muuttavat perillisen saantoa siitä, mitä se olisi perintökaaren mukaisen perintöoikeuden nojalla, perillisten saamia saantoja pidetään testamenttisaantoina. Tällöin osittainen luopuminen tulee mahdolliseksi.

Osittainen perinnöstä luopuminen eroaa verotuksellisesti osittaisesta testamentista luopumisesta. Perinnöstä ei voi luopua tehokkaasti osittain, mutta osittainen testamentista luopuminen katsotaan tehokkaaksi. Luopumistilanteissa on syytä kääntyä asiantuntevan lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]