Minilex - Lakipuhelin

Avopuolison perintöverotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Eloon jäänyt avopuoliso ei voi periä ensiksi kuollutta avopuolisoa lain nojalla, vaikkei avopuolisolta olisi jäänyt muita perillisiä. Avopuoliso voi sen sijaan saada kuolinpesästä omaisuutta testamentilla, ja hän voikin olla erityistestamentin tai yleistestamentin saajana. Lisäksi avopuoliso voi olla oikeutettu saamaan kohtuullista avustusta pesän varoista, mikäli se on tarpeen hänen toimeentulonsa turvaamiseksi ja hänen toimeentulonsa on heikentynyt perittävän kuoleman vuoksi. Oikeus voi kuitenkin olla vain sellaisella avopuolisolla, jonka kanssa perittävä on asunut yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai jonka kanssa perittävällä on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa ollut lapsi tai perittävän kihlakumppanilla. Avopuolisolla voi myös olla oikeus saada puolisoiden omaisuuden erottelussa hyvitystä, mikäli hän on yhteistaloudelle antamallaan panoksella auttanut avopuolisoaan kartuttamaan tai säilyttämään omaisuuttaan niin, että omaisuuden jako omistussuhteiden perusteella johtaisi vähäistä suuremman perusteettoman edun saamiseen. Avopuolison perintöverotus riippuukin muun muassa siitä, mihin edellä mainituista seikoista omaisuuden saanti kuolinpesästä perustuu.

Avopuoliso kuuluu perintöverotuksessa lähtökohtaisesti toiseen eli ankarammin verotettavaan veroluokkaan, joten hän joutuu maksamaan testamentilla saamastaan omaisuudesta enemmän veroa kuin esimerkiksi aviopuoliso. Avopuoliso tai kihlakumppani kuuluu kuitenkin ensimmäiseen veroluokkaan saamansa avustuksen määrän osalta: avustusta verotetaan siis kevyemmin kuin muuta avopuolison saamaa omaisuutta. Avopuolison saamaa hyvitystä ei taas katsota lainkaan perintöverotuksen piiriin kuuluvaksi. Avopuolison perintöverotukseen on kuitenkin säädetty avustuksen lisäksi vielä toinenkin poikkeus: jos perinnönjättäjään ja hänen kanssaan avioliitonomaisissa olosuhteissa eläneeseen henkilöön sovelletaan kuolinvuodelta toimitetussa verotuksessa tuloverolain puolisoita koskevia säännöksiä, kuuluu henkilö ensimmäiseen veroluokkaan. Tuloverolain säännöksiä avopuolisoihin sovelletaan, jos he ovat olleet aiemmin avioliitossa, tai jos heillä on tai on ollut yhteinen lapsi. Lisäksi heidän on tullut verovuonna jatkuvasti elää yhteistaloudessa avioliitonomaisissa olosuhteissa. Jos tämä poikkeussäännös soveltuu avopariin, on avopuoliso oikeutettu myös puolisovähennykseen.

Avopuolison perintöverotuksessa lähtökohtana on siis kuuluminen toiseen veroluokkaan. Tästä on kuitenkin joitakin poikkeuksia, ja yksittäistapauksessa voikin olla hankala päätellä määrättävän veron suuruutta. Esimerkiksi testamenttia laativa avopuoliso saattaakin olla epävarma siitä, mitkä ratkaisut olisivat verotuksellisesti ja muutenkin hänen tavoitteidensa kannalta parhaita. Neuvoja avopuolison perintöverotukseen ja perimykseen liittyen kannattaa tällaisessa tilanteessa kysyä esimerkiksi lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]