Minilex - Lakipuhelin

Adoptoidun lapsen perintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun puhutaan adoptoidusta lapsesta ja perinnöstä, voidaan erottaa kolme pääkysymystä. Ensinnäkin on kysymys siitä, onko adoptiolapsella tai tämän perillisillä oikeutta perintöön adoptiovanhempien jälkeen. Toinen pääkysymys on se, onko adoptiolapsella ja tämän perillisillä oikeutta periä biologiset vanhempansa. Kolmas perintöön ja adoptioon liittyvä yleinen kysymys on se, kenellä on oikeus periä adoptiolapsi. Vaikka kysymykset vaikuttavat selkeiltä, on niihin vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Adoptiolapseen sovellettavat perintösäännökset nimittäin vaihtelevat muun muassa sen mukaan, milloin adoptio on vahvistettu.

Tilanne on kaikista selkein adoptioissa, jotka on tapahtunut 1.1.1980 tai sen jälkeen. Näihin adoptioihin sovelletaan nykyisiä adoptiolain ja perintökaaren säännöksiä. Näin ollen adoptiolapsen eli ottolapsen asema vastaa täysin biologista lasta: adoptiolapsi perii adoptiovanhempansa, hän ei peri biologisia vanhempiaan, ja hänen perillisensä määräytyvät samoin kuin biologisen lapsen ollessa kyseessä, eli myös esimerkiksi adoptiovanhemmat saattavat periä adoptiolapsensa.

Mutkikkaampi on tilanne, jossa adoptio on tapahtunut ennen 1.1.1980. Tällöin ottolapsen perintöoikeuteen ja tämän perimiseen sovelletaan periaatteessa adoptiohetkellä voimassa olleita säännöksiä, ellei tuomioistuin ole tietyllä tavalla myöhemmin vahvistanut, että suhteeseen sovelletaan lapseksiottamisesta annetun lain tai adoptiolain säännöksiä. Adoptiolapsi voi siis esimerkiksi periä sekä biologiset että ottovanhempansa, jos adoption tapahtuessa voimassaolleessa lainsäädännössä näin määrättiin.

Laissa on kuitenkin määritelty vielä toinenkin poikkeus adoptiohetkellä voimassa olleen lain soveltamiseen: jos perittävä on kuollut adoptiolain voimaantulon jälkeen eli vuoden 2012 heinäkuussa tai tämän jälkeen, sovelletaan adoptiolain säännöksiä kuitenkin ratkaistaessa, kenellä on oikeus periä adoptiolapsi tai tämän jälkeläinen, sekä ratkaistaessa adoptiolapsen oikeudesta periä adoptiovanhempansa tai näiden sukulainen. Adoptiolapsen asema siis rinnastuu nykyään näiltä osin biologiseen lapseen. Määritelmän ulkopuolelle jää kuitenkin adoptiolapsen oikeus periä biologiset vanhempansa, joten muun muassa tämän kysymyksen ratkaisuun sovelletaan edelleen adoptiohetkellä voimassa olleita säännöksiä. Jos haluat selvyyden siihen, mitä säännöksiä mihinkin kysymykseen tapauksessasi sovelletaan, apua saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]