Minilex - Lakipuhelin

Velipuoli perintökaaressa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintökaaressa säädetään lainmukaisesta perimysjärjestyksestä tilanteessa, jossa testamenttia ei ole. Perintökaaressa on huomioitu myös vainajan velipuoli, jolla on rajatuissa tilanteissa oikeus perintöön. Perintökaari määrää koko perinnön lähtökohtaisesti perittävän rintaperillisille. Jollei perittävältä ole jäänyt rintaperillistä, menee perintö kokonaisuudessaan leskelle. Jos leskeäkään ei ole, saavat vainajan vanhemmat kumpainenkin puolet perinnöstä.

Jos jompikumpi vanhemmista on kuollut, perittävän veljet ja sisaret jakavat hänen osansa. Kuolleen veljen tai sisaren sijaan tulevat hänen jälkeläisensä. Joka haara saa yhtä suuren osan. Jollei veljiä tai sisaria taikka heidän jälkeläisiään ole, mutta jompikumpi perittävän vanhemmista elää, saa tämä koko perinnön.

Jos perittävältä on jäänyt sisar- ja velipuolia, saavat he yhdessä täysveljien ja -sisarien kanssa osansa siitä, mitä heidän isänsä tai äitinsä olisi perinyt. Heillä on siis yhtäläinen oikeus täyssisarusten kanssa siihen osaan perinnöstä, joka olisi mennyt heidän yhteiselle kuolleelle vanhemmalleen. Jollei täysiveljiä, -sisaria tai heidän jälkeläisiään ole ja molemmat vanhemmat ovat kuolleet, saavat sisar- ja velipuolet koko perinnön. Kuolleen sisar- tai velipuolen sijaan tulevat hänen jälkeläisensä.

Velipuoli kuuluu siis toiseen parenteeliin, johon kuuluvat perittävän vanhemmat lapsineen. Parenteelissa perintö etenee sukuhaaroittain. Velipuolella on oikeus perintöön kuitenkin kohtuullisen harvinaisissa tilanteissa, koska hän on perintökaaren mukaisessa perimysjärjestyksessä niin pitkällä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]