Minilex - Lakipuhelin

Perinnöstä luopumisen peruuttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnöstä luopuminen voi tapahtua aktiivisesti siten, että perillinen ilmoittaa tästä kirjallisesti tai se voidaan katsoa tapahtuneen passiivisesti, jos perillinen ei vastaanota perintöä.Perinnöstä luopuominen on siis mahdollista toteuttaa aktiivisesti tai passiivisesti. Testamentinsaaja tai muu perillinen voi luopua perinnöstä suhteellisen pitkänkin ajan jälkeen. Ehtona on vain se, ettei henkilö ota perintöä vastaan. Tämän vastakkaisena toimenpiteenä on perinnöstä luopumisen peruuttaminen. Koska perinnöstä luopuminen ja tämän peruuttaminen ovat vastakkaiset toimet, on perinnöstä luopumisen peruuttaminen aina suhteessa perinnöstä luopumiseen.

Perintökaaren sääntelystä johtuen perillisen perinnöstä luopuminen on riippuvainen tilannekohtaisesti siitä, mitä jollakin toimella on tehty. Esimerkiksi oikeuskäytännössä on katsottu, että välttämättömät ja tarpeelliset toimet kuten pankkiasiointi, hautajaiset ja vastaavat toimet eivät vielä tarkoita perintöön ryhtymistä varsinkin, jos näiden jälkeen perinnöstä luopumisesta on tehty kirjallinen ilmoitus.

Perittävän kuoleman jälkeen on perinnöstä luopuminen on tehtävä kirjallisella ilmoituksella, joka on vapaa muotoinen. Perittävä ei saa myöskään ryhtyä eli hallita kuolinpesän omaisuutta muuta kuin välttämättömiltä osin. Luopuminen peruuntuu, kun perittävä ryhtyy omaisuuteen. Luontevaa olisi, että jos perinnöstä on luovuttu kirjallisesti, tehtäisiin tämän peruuttaminen samalla tavalla. Viimeistään peruuttaminen ei enää ole mahdollista, kun perinnöstä luopujan tilalle on tullut sijaisperijä ja luopuja ei enää ole osakas, tällöin hän ei voi enää ryhtyä omaisuuteen.

Koska perintökaaren mukaan perinnöstä voidaan luopua niin kauan kuin siihen ei ole ryhdytty, voidaan luopuminen peruttaa, ryhtymällä omaisuuteen eli esimerkiksi ottamalla se hallintaan. Tämä edellyttää, että henkilö voi vielä tehdä näin. Esimerkiksi, kun perinnönjaosta ei voi enää valittaa ja se tulee tällä tavoin lainvoimaiseksi, ei perinnöstä luopumista voida enää peruuttaa.

Perinnöstä luopuminen on tehokas jäämistö- ja verosuunnittelullinen keino ja tämän vuoksi tulisi siitä keskustella lakimiehen kanssa ja kartoittaa se, tulisiko sinun tilanteessasi kyseeseen perinnöstä luopuminen vai ei.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]