Minilex - Lakipuhelin

Avioero ja vaimon perintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisot omistavat avioliiton aikana oman omaisuutensa, mutta heillä on lähtökohtaisesti avio-oikeus kaikkeen toistensa omaisuuteen. Esimerkiksi aviomiehellä on siten yleensä avio-oikeus vaimonsa saamaan perintöön. Avio-oikeus toteutetaan osituksessa, joka voidaan toimittaa avioeron vireille tultua tai toisen puolison kuoltua. Osituksessa puolisoille lasketaan kummankin avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö, ja saadut säästöt lasketaan yhteen. Yhteenlasketusta summasta puolisot ovat oikeutettuja saamaan puolet. Jako toteutetaan siten, että enemmän omistanut puoliso luovuttaa vähemmän omistaneelle puolisolle omaisuutta tasinkona. Osituksen toimittamisen jälkeen puolisoilla ei ole enää avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus on voitu myös poistaa avioehtosopimuksella tai esimerkiksi testamenttiin otetulla määräyksellä.

Puolisot omistavat siis itse ennen avioliittoa tai liiton aikana perintönä saamansa omaisuuden, mutta toisella puolisolla on siihen pääsääntöisesti avio-oikeus. Perintö otetaankin esimerkiksi avioero-osituksessa huomioon, kun puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöjä lasketaan. Jos avio-oikeus on kuitenkin avioehdolla poistettu kyseisen perinnön osalta, ei sen arvo hyödytä laskelmassa toista puolisoa. Avio-oikeutta ei lisäksi ole omaisuuteen, jonka puoliso on saanut ositusperusteen syntymisen jälkeen eli toisen puolison kuoltua tai avioeron tultua vireille. Avioeron harkinta-aikana tai eron jälkeen saatuun perintöön ei toisella puolisolla siis ole avio-oikeutta. Avio-oikeus on kuitenkin harkinta-aikana saatuun omaisuuteen, jos ero raukeaa muusta syystä kuin puolison kuoleman vuoksi.

Perintönä saatu omaisuus kuuluu osituksen piiriin siinä missä muillakin tavoin saatu omaisuus. Avioeron jälkeen voi esimerkiksi suuren perinnön saaneesta vaimosta tuntua kohtuuttomalta, että hänen entinen aviomiehensä hyötyy osituksessa hänen saamastaan perinnöstä. Tällöin vaimolla on vaihtoehtona hakea osituksen sovittelua. Sovittelu on kuitenkin poikkeuksellista, ja se edellyttää, että ositus muutoin johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen tai siihen, että toinen puoliso saisi perusteettomasti taloudellista etua. Sovittelua harkittaessa huomioidaan muun muassa avioliiton kestoaika ja puolisoiden toiminta yhteisen talouden hyväksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]