Minilex - Lakipuhelin

Testamentti vai avioehto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentti on henkilön elinaikanaan tekemä määräys siitä, miten hänen omaisuutensa tulee jakaa hänen kuolemansa jälkeen. Avioehto eli avioehtosopimus puolestaan on aviopuolisoiden keskinäinen sopimus, jolla he sopivat avio-oikeuden ulottuvuudesta suhteessaan. Testamentilla ja avioehtosopimuksella on siis eri tarkoitukset ja vaikka ne voivatkin vaikuttaa toistensa toimeenpanoon toisen puolison kuoltua, eivät ne ole toisiaan poissulkevia. Sama henkilö voi siis hyvin tehdä sekä testamentin että avioehtosopimuksen tai vain jommankumman näistä. Yhteistä avioehdolla ja testamentilla on se, että ne realisoituvat, kun niiden tekijä menehtyy ja ne vaikuttavat tämän jäämistöön. Avioehtosopimus vaikuttaa tosin myös, jos avioliitto päättyy eroon. Sekä testamenttia, että avioehtosopimusta koskevat tiukat muotovaatimukset, joita on noudatettava, jotta ne olisivat päteviä. Lisää näistä vaatimuksista voit lukea muista artikkeleistamme.

Avioehtosopimuksella puolisot voivat siis rajoittaa avio-oikeutta toistensa omaisuuteen tai palauttaa jo poistetun oikeuden. Avio-oikeudella tarkoitetaan sitä, että vaikka puolisot omistavat avioliitossa oman omaisuutensa, jaetaan heidän yhteenlaskettu omaisuutensa lähtökohtaisesti tasan avioliiton purkautuessa. Jos avio-oikeutta ei kuitenkaan johonkin omaisuuteen ole, saa omistaja pitää tämän omaisuuden, eikä sitä oteta huomioon puolisoille tulevia avio-osuuksia laskettaessa. Puolisoiden omaisuus jaetaan tällä tavoin ositukseksi kutsutussa toimituksessa, joka täytyy suorittaa ennen perinnönjakoa. Jos avio-oikeus on suljettu kokonaan pois, toimitetaan vain omaisuuden erottelu. Testamentin varsinaiset vaikutukset puolestaan alkavat osituksen tai erottelun jälkeen, jolloin kuolinpesään kuuluvaksi katsottu omaisuus jaetaan perinnönjaossa testamentin mukaan. Avioehto vaikuttaa siten testamentin perusteella jaettavan omaisuuden määrään ja laatuun. Jos testamentilla on kuitenkin esimerkiksi määrätty vain jokin tietty vainajalle kuulunut esine testamentinsaajalle, ei avioehtosopimuksella ole pääsääntöisesti vaikutusta määräyksen toteuttamiseen.

Testamentin ja avioehtosopimuksen tekeminen ovat siis täysin erillisiä oikeustoimia, joilla on erilaiset vaikutukset. Ne eroavat toisistaan myös siinä, että testamentin henkilö voi tehdä yksinkin, kun taas avioehdon vain yhdessä puolisonsa kanssa. Sekä testamentti että avioehtosopimus ovat jäämistösuunnittelun kannalta tärkeitä instrumentteja, joiden mahdollista hyödyllisyyttä omassa tilanteessaan jokaisen kannattaa harkita. Arvioidessasi sitä, haluatko laatia testamentin, avioehtosopimuksen tai jopa molemmat, apua saat esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]