Minilex - Lakipuhelin

Mitä avioliittolaissa kerrotaan avioehtosopimuksesta?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliittolaki sisältää keskeisiä avioliittoa koskevia säännöksiä muun muassa avioliiton solmimisesta, avioliiton esteistä ja avioliiton oikeussuhteista. Puolisoiden oikeussuhteista kertovassa luvussa kerrotaan avioehtosopimuksesta, jolla voidaan rajoittaa avioliiton avio-oikeutta.

Avioehtosopimuksen voi tehdä avioliiton aikana tai ennen avioliiton solmimista kihlaparin kesken. Sopimus on annettava Digi- ja väestötietoviraston rekisteröitäväksi ja se on voimassa siitä lähtien, kun avioehtosopimus on rekisteröity. Mikäli sopimus jätetään rekisteröitäväksi vasta avioliiton purkautumisen tai avioeron vireille tulemisen jälkeen, avioehtosopimus ei tällöin astu voimaan.

Avioehtosopimuksen tulee olla päivätty ja allekirjoitettu asianmukaisesti, jotta sopimus olisi pätevä. Sopimuksen pätevyyden varmistamiseksi tarvitaan lain mukaan lisäksi kaksi esteetöntä todistajaa.

Avioehtosopimus sisältää määräyksen siitä, ettei puolisoilla ole avio-oikeutta omaisuuteen, jonka toinen omistaa tai saa tulevaisuudessa omistukseensa. Toisaalta avioehtosopimuksella voidaan palauttaa avio-oikeus omaisuuteen, jos oikeutta ei ole ollut aikaisemman avioehtosopimuksen vuoksi. 

Ilman avioehtoa puolisoiden omaisuus jaettaisiin tasan puolisoiden kesken avio-oikeuden mukaisesti omaisuuden osituksessa eli joko toisen puolison kuollessa tai avioliiton päättyessä avioeroon. Avioehtosopimuksella voidaan rajoittaa vain toisen puolison avio-oikeutta tai avioehtosopimus voi koskea molempia osapuolia. Sopimus voi koskea joko omaisuutta kokonaisuudessaan tai se voi koskea vain tiettyä omaisuutta. Yleisimpiä avioehtosopimuksia ovat sopimukset, jossa poistetaan molempien puolisoiden avio-oikeus kokonaisuudessaan.

Toisaalta avioehtosopimusta ei sovelleta täysin ehdottomasti. Avioehtosopimus voidaan jättää huomioimatta osittain tai kokonaan, jos sen huomioiminen johtaisi kohtuuttomuuteen toisen osapuolen näkökulmasta tai toinen osapuoli saisi perusteettomasti taloudellista etua. Tällöin tulee ottaa huomioon muun muassa avioliiton kestoaika sekä puolisoiden taloutta koskevat seikat.

Avioehtosopimuksella voidaan poistaa avio-oikeus kokonaisuudessaan tai osittain. Avioehtosopimuksen tekeminen voi olla järkevää etenkin tilanteessa, jossa toinen aviopuolisoista omistaa selvästi enemmän kuin toinen. Jotta sopimus on varmasti pätevä, sen tekemisessä on syytä ottaa lakimieheen yhteyttä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]