Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja avioerohakemus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioeroasia tulee vireille avioerohakemuksen jättämisellä käräjäoikeuteen. Puolisot voivat tehdä hakemuksen yhdessä tai toinen puoliso voi tehdä hakemuksen yksin. Avioeroasian tultua vireille voi kumpikin puoliso vaatia omaisuuden jakoa eli ositusta toimitettavaksi. Pääsäännön mukaan puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Täten osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja jaetaan tasan puolisoiden kesken. Omaisuutta ei kuitenkaan jaeta tasan, mikäli puolisoilla on avio-oikeutta rajoittava avioehtosopimus eli avioehto. Avioehto tulee olla tehty ja rekisteröity avioliiton aikana molempien puolisoiden suostumuksella. Avioeroa koskevan asian tultua vireille ei avioehtoa voida enää rekisteröidä. Rekisteröimätön avioehto on mitätön.

Avioehdolla puolisot määräävät avio-oikeuden laajuudesta liitossaan. Avioehdolla puolisot voivat rajoittaa avio-oikeutta tai poistaa avio-oikeuden kokonaan. Avio-oikeus voidaan esimerkiksi poissulkea vain puolison ennen avioliittoa saadun tai ansaitun omaisuuden osalta. Se voi myös olla joko molemminpuolinen tai yksipuolinen. Avioehdossa voidaan myös sopia, että avio-oikeus kummankin omaisuuteen poistuu ainoastaan silloin, jos avioliitto päättyy eroon. Toisaalta avioehdolla voidaan myös palauttaa avio-oikeus kummankin tai toisen omaisuuteen, mikäli se on aikaisemmalla avioehdolla rajattu pois.

Avioehto vaikuttaa siihen, miten puolisoiden omaisuus jaetaan omaisuuden osituksessa. Avioehdolla voidaan rajoittaa avio-oikeutta tai poistaa avio-oikeus kokonaan. Mikäli puolisoilla ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen, toimitetaan vain omaisuuden erottelu. Molemmat puolisot pitävät tällöin oman omaisuutensa itsellään. Jos avioehdolla on taas sovittu, että kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn toisen puolison omaisuuteen, jaetaan puolisoiden kesken tasan muu paitsi avio-oikeuden ulkopuolelle rajattu omaisuus. 

Avioeroasian tultua vireille voi siis kumpikin puoliso vaatia omaisuuden ositusta toimitettavaksi. Harkinta-ajan umpeutumista tai lopullista avioerotuomiota ei tarvitse odottaa, vaan ositus voidaan toimittaa asian tultua vireille. Aviovarallisuussuhteiden purkaminen toimitetaan puolisoiden avioehtoa noudattaen, mutta poikkeustilanteissa siitä voidaan poiketa, jos sen noudattaminen johtaisi toisen puolison osalta kohtuuttomaan lopputulokseen. 

Avioehto olisi hyvä laatia ja rekisteröidä mahdollisimman ajoissa avioliiton aikana, jos sellainen halutaan puolisoiden välille tehdä. Avioerotilanteessakin puolisot voivat vielä tehdä avioehdon, mutta tällöin se olisi laadittava ja rekisteröitävä ennen virallisen avioerohakemuksen jättämistä. Avioehtoa koskevat myös tiukat muotovaatimukset, jotka ovat avioehdon pätevyyden edellytyksenä. Avioehtoon ja avioeroon liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä asiantunteviin lakimiehiimme!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioehto voidaan laatia myös vain avioeron varalle.

-Avioehto voidaan laatia ja toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon jo heti kihlauksen jälkeen.

Varoitukset

-Avioehtoa ei voida enää pätevästi laatia ja rekisteröidä avioerohakemuksen jättämisen jälkeen.

-Digi- ja väestötietoviraston tehtävänä ei ole tutkia avioehdon lainmukaisuutta rekisteröintivaiheessa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]