Minilex - Lakipuhelin

Avioehdon todistajat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehdon muotovaatimukset ovat tiukat. Mikäli avioehtoa ei ole tehty muotovaatimusten mukaisesti, se on mitätön. Avioehdon tulee olla päivätty, asianmukaisesti allekirjoitettu sekä kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama.

Avioehdon todistajien tulee olla esteettömiä. Todistaja ei saa olla oikeustoimeen osallinen eikä oikeustoimi saa tapahtua hänen hyväkseen. Todistaja ei myöskään saa olla toimituksen asianosainen eikä toimitus saa koskea hänen oikeuttaan. Todistaja ei saa olla myöskään avioehtosopimuksen osapuolen nykyinen tai entinen aviopuoliso, nykyinen avopuoliso, sisarus, lapsi tai vanhempi, tai muu lähisukulainen. Esteettömyyden aiheuttaa myös se, että todistajalla on parisuhteeseen tai sukulaisuuteen rinnastuva läheinen suhde jommankumman osapuolen kanssa. Todistajan tulee myös olla 15 vuotta täyttänyt eikä hänen henkinen toimintansa saa olla häiriintynyt niin, ettei hän ilmeisesti ymmärrä todistamisen merkitystä. Todistajien esteellisyys voi aiheuttaa avioehdon pätemättömyyden.

Todistajien ei tarvitse olla paikalla avioehtoa laadittaessa, eikä välttämättä silloinkaan, kun puolisot allekirjoittavat avioehdon. Todistajien ei myöskään tarvitse tietää avioehtosopimuksen sisältöä, eikä edes sitä, että todistettava asiakirja on avioehto. Avioehdon todistusvaatimus täyttyy, kun sopimusosapuolet allekirjoittavat avioehdon kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa tai tunnustavat kahdelle esteettömälle todistajalle aikaisemmin merkityn allekirjoituksensa oikeaksi. Sopimusosapuolet voivat allekirjoittaa avioehdon samassa tilaisuudessa tai erikseen, kunhan molempien allekirjoitukset todistetaan kahden esteettömän todistajan toimesta. Avioehdon todistamisvaatimus ei kuitenkaan täyty silloin, jos toinen puolisoista kirjoittaa avioehtosopimuksen todistajiksi kahden henkilön nimet ilman, että he tietävät siitä.

Avioehtosopimus on määrämuotoinen sopimus ja sen laatimisessa on suositeltavaa kääntyä osaavan asiantuntijan puoleen. Jotta avioehtosopimus olisi pätevä, sen tulee täyttää sille asetetut muotovaatimukset. Digi- ja väestötietoviraston tehtävä ei ole tutkia sopimuksen lain mukaisuutta siinä vaiheessa, kun sopimus sinne rekisteröidään, joten lainmukaisuus olisi hyvä varmistaa jo sopimusta laadittaessa. Avioehtosopimukseen laatimiseen liittyvissä lisäkysymyksissä voit soittaa lakipuhelimeemme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]