Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus kuoleman jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa avioliiton aikana omistus pohjautuu puolisoiden omaisuuden erillisyyden varaan. Tämän johdosta puolisot omistavat itse oman omaisuutensa ja vastaavat myös itse omista veloistaan. Omaisuuden erillisyyttä lieventää kuitenkin vuoden 1929 avioliittolain mukainen avio-oikeussäännöstö, joka tulee sovellettavaksi avioliiton päättyessä. Avioliitto päättyy lähtökohtaisesti avioeron vireille tulon tai toisen puolison kuoleman johdosta. Avio-oikeus on avioliitto-oikeudellinen käsite ja sillä tarkoitetaan puolisoiden oikeutta toistensa omaisuuteen.

Jos puolisioilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, kuuluu ositettavaan omaisuuteen lähtökohtaisesti kaikki omaisuus, joka heille on kertynyt sekä ennen avioliittoa että sen jälkeen. Avio-oikeutta ei ensiksi kuolleen puolison perillisillä ole kuitenkaan siihen omaisuuteen, jonka leski on ansainnut taikka saanut perintönä, lahjana tai testamentin nojalla toisen puolison kuoleman jälkeen.

Avio-oikeussäännöstön mukaan avioliiton päättyessä toisen puolison kuolemaan toimitetaan jäämistöositus edellyttäen, että puolisoilla oli avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja jaetaan tasan osapuolten kesken. Kun ositus toimitetaan toisen puolison kuoleman johdosta, ovat sen osapuolina leski ja kuolleen puolison oikeudenomistajat (eli joko perilliset tai testamentinsaajat).

Jos kuolleen puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö on suurempi kuin lesken, on kuolleen puolison oikeudenomistajien annettava leskelle tasoituseränä tasinkoa. Jos lesken avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö on suurempi kuin kuolleen puolison vastaava omaisuus, lesken ei tarvitse suorittaa tasinkoa kuolleen puolison oikeudenomistajille, ellei hän sitten itse niin halua tehdä. Tätä kutsutaan lesken tasinkoetuoikeudeksi.

Jos puolisot ovat ennen avioliittoa tai sen aikana solmineen avio-oikeuden poissulkevan avioehtosopimuksen, toimitetaan toisen puolison kuoleman jälkeen omaisuuden erottelu. Myös sivullisen eli kolmannen osapuolen toimesta on saatettu esimerkiksi lahjakirjassa tai testamentissa määrätä avio-oikeuden poissulkemisesta, joten tällainen omaisuus jää osituksen ulkopuolelle.

Lisää avio-oikeuden vaikutuksista kuolemantapauksissa voit kysyä lakimiehiltämme. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioehtosopimuksella voi määrätä avio-oikeuden ulottuvuudesta joko sulkemalla sen kokonaan pois tai rajoittamalla sen koskemaan vain tiettyä omaisuutta. Se voi olla myös yksipuolinen eli sillä voidaan sopia, että toisella ei ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn toisen omaisuuteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]