Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimuksen tyypillisiä ehtoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että avioliiton päättyessä puolisoiden omaisuuden yhteenlaskettu säästö jaetaan osituksessa tasan puolisoiden välillä puolittamisperiaatetta noudattaen. Käytännössä tämä toteutuu siten, että enemmän omistava puoliso joutuu maksamaan vähemmän omistavalle tasinkoa. Avioehdolla voidaan tästä pääsäännöstä poiketa rajaten omaisuutta avio-oikeuden ulkopuolelle. Avioehdon ulkopuolelle jäävä omaisuus on edelleen avio-oikeuden alaista omaisuutta, joka tulee avioliiton purkautumisen johdosta toimitettavassa osituksessa jaetuksi puolisoiden välillä.

Avioehtosopimus voidaan laatia ennen avioliittoa tai sen jälkeen, muttei enää avioeron tultua vireille tai toisen puolison kuoleman jälkeen. Mikäli avioehto on avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, puolisot sopivat, ettei kummallakaan ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen. Osittaisella avioehdolla voidaan sopia määrätyn omaisuuden rajaamisesta avio-oikeuden ulkopuolelle. Yksipuolisella avioehdolla puolisot sopivat, ettei toisella ole avio-oikeutta lainkaan toisen osapuolen omaisuuteen tai tiettyyn osaan siitä. Muunlainen sopiminen avioehdosta ei ole sallittua, laissa on nimenomaisesti mainittu nämä kolme tapaa. Avioehdon voidaan sopia kattavan paitsi omaisuuden, joka puolisoilla on avioliittoon mennessään, myös omaisuuden, jonka he saavat avioliiton aikana. Myös omaisuuden tuotosta on hyvä avioehtosopimuksella sopia.

Lykkäävien ja purkavien ehtojen käyttö avioehtosopimuksissa on sallittua. Ehdot eivät kuitenkaan saa olla lain tai hyvän tavan vastaisia. Lykkäävä ehto tarkoittaa sitä, että sopimuksen oikeusvaikutukset alkavat vasta tietyn, sopimuksessa ennalta määrätyn tapahtuman jälkeen. Purkava ehto tarkoittaa sitä, että sopimuksen ehdot astuvat heti voimaan, mutta päättyvät tietyn ennalta määrätyn asian tapahtuessa. Ehtona voi olla myös avio-oikeuden poissulkeminen tilanteissa, joissa liitto päättyy eroon. Mikäli avioehtosopimus jää tulkinnanvaraiseksi, noudatetaan sopimuksen tulkinnassa yleisiä sopimusoikeudellisia tulkintaperiaatteita.

Avioehtosopimus tulee laatia kirjallisesti, päiväyksin ja allekirjoituksin varustettuna. Ollakseen pätevä sen täytyy myös olla kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Puolisoiden ei tarvitse kuitenkaan allekirjoittaa avioehtosopimusta samanaikaisesti. Myöskään todistajien ei tarvitse tällöin olla paikalla; riittävää on, että allekirjoitukset voidaan todistaa puolisoiden itsensä laatimiksi.

Avioehtosopimuksen kohtuullistamista ei voida vaatia oikeudenkäynnissä ennen ositusperusteen syntyhetkeä. Ositusperusteen syntyhetkenä pidetään avioerohakemuksen vireilletuloa tai puolison kuolinhetkeä. Mikäli avioehtosopimuksen noudattaminen johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen ositusvaiheessa, voidaan sen sisältöä sovitella tai jättää sopimus jopa kokonaan huomioon ottamatta.

Sopimuksen ajallinen ulottuvuus

Ajallisesti sopimus astuu voimaan kun avioehtosopimus on rekisteröity Digi- ja väestötietovirastossa. Esteenä rekisteröimiselle on avioliiton purkautuminen tai avioeroasian vireilletulo.

Avioehtosopimuksen muutos

Avioehtosopimus voidaan muuttaa laatimalla uusi avioehtosopimus. Uusi sopimus on jätettävä Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi ennen puolison kuolemaa tai avioeroasian vireilletuloa.

Puolisot voivat myös osituksen esisopimuksella sopia, ettei aiemmin tehtyä avioehtosopimusta noudateta osituksessa. Osituksen esisopimus voidaan tehdä myös avioeron vireilletulohetken jälkeen. Velkojien vahingoksi kyseistä sopimusta ei voida tehdä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Avioehtosopimuksella voidaan sulkea avio-oikeus kokonaan tai osittain pois

- Avioehtosopimus voi tulla kyseeseen myös ainoastaan avioeron kohdalla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]