Minilex - Lakipuhelin

Yksityishenkilön velkajärjestely elinkeinonharjoittajalle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityishenkilön velkajärjestely voidaan myöntää myös elinkeinotoimintaa harjoittavalle velalliselle. Tämä edellyttää kuitenkin laissa säädettyjen edellytysten täyttymistä. 

Yksityistalouden velkojen järjestely yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain mukaan edellyttää elinkeinonharjoittajalta maksuvaraa. Se tarkoittaa, että velkajärjestelyssä velallisen on kyettävä käyttämään velkojensa suoritukseksi kaikki ne tulot, joita hän ei tarvitse välttämättömiin elinkustannuksiinsa ja elatusvelvollisuudesta aiheutuviin menoihin.

Järjestelyyn pääsyn lähtökohtainen edellytys on, että velallisella ei ole elinkeinotoiminnastaan aiheutuneita velkoja tai niitä on vain vähän. Järjestely voidaan kuitenkin aloittaa myös silloin, kun kyseiseen elinkeinotoimintaan liittyviä velkoja on enemmän kuin vähän, mutta maksamatta olevat velat eivät ole erääntyneet. Tällöin velallisen on myös kyettävä maksamaan elinkeinotoimintaan liittyvät velat kyseisestä toiminnasta saatavilla tuloilla sitä mukaa kuin ne erääntyvät. 

Mikäli tämäkään ei ole mahdollista, näiden elinkeinotoimintaan liittyvien velkojen maksu on kyettävä järjestelemään velkajärjestelylain mukaisesti, mikäli kyseisen velallisen yksityistalouden velat halutaan järjestellä.

Elinkeinonharjoittaja on myös oikeutettu ottamaan velkajärjestelyn estämättä uutta velkaa, jos uusi luotto on elinkeinotoiminnan harjoittamisen kannalta tarpeellista. 

Jos velallinen harjoittaa elinkeinotoimintaa henkilöyhtiön vastuunalaisena yhtiömiehenä, hänen yksityistalouden velkansa voidaan järjestellä yksityishenkilön velkajärjestelyssä. Tämä edellyttää pääsääntöisesti, että kyseinen yhtiö on maksukykyinen eikä sitä uhkaa maksukyvyttömyys. Maksukyvyttömänkin yhtiön yhtiömies voi päästä henkilökohtaiseen velkajärjestelyyn, jos yhtiössä on aloitettu yrityssaneeraus. 

Velallisen aiemmin harjoittamaan elinkeinotoimintaan liittyviä velkoja pidetään yksityistalouden velkoina, jos kyseinen elinkeinotoiminta on lopetettu ja velallisen velkavastuut on selvitetty.

Yksityinen elinkeinon- tai ammatinharjoittaja ei ole velkajärjestelyssä velvollinen muuttamaan rahaksi elinkeinotoimintaan liittyvää varallisuuttaan. Sääntö koskee varallisuutta, joka on tarpeellista toiminnan jatkamiseksi. Toiminnan tarkoituksenmukaisuus liittyy ennen kaikkea siihen, kerryttääkö toiminta velalliselle tuloja, joita voidaan myöhemmin käyttää velkojen maksuun.

Henkilöyhtiön vastuunalainen yhtiömies ei ole velkajärjestelyssä velvollinen muuttamaan rahaksi osuuttaan yhtiössä. Tästä voidaan velkojan vaatimuksesta poiketa. Tällöin edellytetään, että rahaksimuutto johtaisi velkojan kannalta parempaan tulokseen kuin se, että yhtiöosuus säilyisi velallisella velkajärjestelyssä.

Elinkeinonharjoittajan maksuohjelmaa ei voida vahvistaa, jos velkoja saattaa todennäköiseksi, että hänelle maksuohjelman mukaan tuleva kertymä on arvoltaan pienempi kuin mitä hän saisi velallisen konkurssissa.

Jos maksuohjelman toteuttamisen aikana tehdään päätös velallisen elinkeinotoimintaa koskevan yrityssaneerauksen aloittamisesta, maksuohjelma raukeaa. Tästä voidaan tuomioistuimen määräyksellä poiketa, jos maksuohjelmaan sisältyvistä veloista on ohjelman mukaisesti suoritettu.

Elinkeinotoimintaan liittyviä velkoja ei voida järjestellä velkajärjestelylain mukaisesti, jos hakemuksen pääasiallisena tarkoituksena on velkojien perintätoimien estäminen tai muu velkojan oikeuden loukkaaminen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]