Minilex - Lakipuhelin

Velkajärjestelylaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityishenkilön velkajärjestely on insolvenssi- eli maksukyvyttömyysmenettely, jossa velallinen tyypillisesti vapautetaan osasta velkojaan ja joka koskee velallisen varojen ja velkojen lisäksi myös hänen tulevaa ansaintakykyään. Laki yksityishenkilön velkajärjestelystä tuli voimaan vuonna 1993 laman seurauksena. Laki paransi huomattavasti ylivelkaantuneen yksityishenkilön asemaa, mutta lakia säädettäessä painotettiin, ettei sillä saisi olla maksumoraalia heikentävää vaikutusta. Velkajärjestelyllä tarkoitetaan sekä velkasuhteiden sovittamista velallisen maksukykyyn sekä niitä konkreettisia toimenpiteitä joilla velallisen velkasuhteita voidaan muuttaa. Laki yksityishenkilön velkajärjestelystä edustaa sinänsä markkinalähtöistä ajattelua, että pitkällä aikavälillä on tehokkaampaa palauttaa yksilö tuottavaksi yhteiskunnan jäseneksi kuin lamauttaa tämän toimintakyky elinikäisellä velkavastuulla.

Velkajärjestelylaista käy ilmi velkajärjestelyn vaiheet. Ennen velkajärjestelyhakemuksen jättämistä tuomioistuimeen tulisi velallisen pääsäännön mukaan pyrkiä velkojien kanssa neuvottelemalla pääsemään sopimukseen maksujärjestelyn aikaansaamiseksi. Sovintoratkaisulla tarkoitetaan velkajärjestelylaissa kokonaisvaltaista ratkaisua velkojen sopimiseksi, eikä se saa olla velallista kohtaan ankarampi kuin se velkajärjestely, jonka tuomioistuin velalliselle asettaisi. Usein velallinen on tässä vaiheessa myös kääntynyt velkaneuvonnan puoleen, joten näitä voidaan pitää velkajärjestelyn alkuvaiheena.

Tuomioistuimen saadessa hakemuksen velkajärjestelystä, se tutkii velkajärjestelyn edellytykset ja esteet ja tekee näiden pohjalta päätöksen velkajärjestelyn aloittamisesta. Kun velkajärjestely aloitetaan, astuu voimaan maksu- ja perintäkielto. Maksuohjelman laatimiseksi tuomioistuin tavallisesti määrää selvittäjän. Velkojilla on mahdollisuus lausua mielipiteensä maksuohjelmaehdotuksesta. Kun maksuohjelma on hyväksytty, aloitetaan sen mukainen menettely, ja kun velallinen on suorittanut maksuohjelman mukaiset velvoitteensa, maksuohjelma päättyy. Maksuohjelman aikana velalliselle voi syntyä lisäsuoritusvelvollisuuksia, ja maksuohjelmaa voidaan muuttaa jos velallisen olosuhteet muuttuvat oleellisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]