Minilex - Lakipuhelin

Velat yksityishenkilön velkajärjestelyssä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Edellytykset

Suomessa ylivelkaantuneiden yksityishenkilöiden määrä on ollut huolestuttavasti nousussa. Velkaantumiselle voi olla monia syitä, joihin velallinen ei voi välttämättä itse edes vaikuttaa. Tilanteessa, jossa ylivelkaantuminen on seurausta esimerkiksi työkyvyn menettämistä, sairaudesta taikka työttömyydestä, velallinen voidaan asettaa yksityishenkilön velkajärjestelyyn. Velkajärjestelyyn pääsy edellyttää, että velkaantuminen johtuu pääosin muusta kuin velallisen omasta syystä.

 

Velkajärjestely

Velkajärjestelyä haetaan asuinpaikan käräjäoikeudesta. Jos hakemus hyväksytään, velalliselle tehdään maksusuunnitelma velkojen maksamiseksi. Velkajärjestely kestää tyypillisesti muutaman vuoden, jonka jälkeen jäljelle jääneet velat voidaan antaa anteeksi. Velkajärjestelyssä yksityishenkilön taloudenhoito on tarkoin säänneltyä ja välttämättömiä elinkustannuksia lukuun ottamatta kaikki velallisen tulot menevät velkojen maksuun.

Yksityishenkilön velkajärjestelyssä huomioidaan kaikki ne velat, jotka velallisella oli ennen velkajärjestelyn aloittamista. Mukaan luetaan lisäksi velkajärjestelyn aikana velalle kertyvä korko sekä velkojen maksuun liittyvät perimis- ja täytäntöönpanokulut. Merkitystä ei ole sillä, mihin velkaluokkaan velka kuuluu tai onko velka riitainen. Eri velkoja kuitenkin voidaan kohdella eri tavoin toteutettaessa velkajärjestelyä.

Velkajärjestelyn keinoihin kuuluu muun muassa velan maksuaikataulun pidentäminen, velan määrän alentaminen sekä velan poistaminen kokonaan. Velkaan sovelletaan velkojan näkökulmasta lievintä menettelyä, jolla on riittävät vaikutukset velallisen tilanteen kohentamiseksi. Määrältään epäselvien velkojen osalta tuomioistuin toteaa velan suuruuden.

 

Maksuohjelma

Maksuohjelma laaditaan aina velallisen henkilökohtaisen tilanteen mukaan. Tämä takia myös maksuohjelman kesto vaihtelee. Velallinen voi joissain tilanteissa saada niin kutsutun nollamaksuohjelman, jos hän on täysin maksukyvytön. Maksukyky määritellään tavallisesti niin, että henkilölle lasketaan tietyn kaavan mukaan maksuvara.

 

Velat velkojan näkökulmasta

Velkajärjestely tarkoittaa velkojen leikkaamista, mikä on ikävää velkojan näkökulmasta. Velkojat menettävät velkajärjestelyssä tavallisesti osan tai joskus jopa koko saatavan. Velkojilla on tämän takia oikeus vastustaa velkajärjestelyä. Lopullisen päätöksen velkajärjestelyyn ryhtymisestä tekee kuitenkin tuomioistuin. On tärkeää huomata, ettei velkajärjestely vapauta veloissa olevia takaajia tai yhteisvastuullisia velallisia vastuustaan.

 

Velkajärjestelyn tavoitteet

Yksityishenkilön velkajärjestelyn tavoitteena on kuntouttaa velallisen talous ja mahdollistaa paluu normaaliin elämään. Velkakierre on tärkeää saada katkaistua, jotta ylivelkaantuminen ei pahene vuosien myötä. Velkajärjestely on paitsi velallisen, myös velkojien ja yhteiskunnan näkökulmasta järkevä vaihtoehto silloin, kun yksityishenkilö menettää maksukykynsä. Ennen velkajärjestelyyn hakeutumista velallisen tulee kuitenkin yrittää sovitella velkoja ja niiden maksuaikataulua suoraan velkojien kanssa. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Velkajärjestelyä ei voida myöntää, jos on olemassa jokin selkeä este. 

- Tavallisesti esteeksi muodostuu se, että velkaantuminen johtuu omasta huolimattomuudesta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]