Minilex - Lakipuhelin

Yksityishenkilön velkajärjestely ja maksuvara

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityishenkilön velkajärjestely on menettely, jossa henkilö maksaa velkojaan maksuohjelman keston mukaisesti ja tämän jälkeen hän vapautuu maksuvelvollisuudestaan. Velkoja siis leikataan, ja näin ollen velkajärjestely on suuri taloudellinen helpotus velalliselle. Maksuohjelman kesto on tavallisesti 3-5 vuotta, jolloin velallisen tulee käyttää kaikki ns. ylimääräiset tulonsa velkojen maksuun. Näitä ylimääräisiä tuloja kutsutaan velallisen maksuvaraksi.

 

Maksuvara ja elinkustannukset

Kun yksityishenkilölle laaditaan maksuohjelma velkajärjestelyn yhteydessä, tulee hänen käyttää velkojensa maksamiseen kaikki sellaiset tulonsa, joita hän ei tarvitse välttämättömiin elinkustannuksiinsa tai elatusvelvollisuudesta aiheutuviin menoihin. Maksuvaralla tarkoitetaan henkilön tulojen ja välttämättömien elinkustannusten erotusta, eli sitä tulon määrää, mitä voidaan käyttää velkojen maksamiseen. Jos velallisen tulot ovat tasaiset, lasketaan maksuvara yleensä kuukausittaisena. Jos taas velallisen tulot kertyvät epäsäännöllisesti, voidaan maksuvara laskea jonkin muun ajanjakson mukaan.

Jos taas velallisen varallisuus ja tulot lisääntyvät maksuohjelman aikana, syntyy hänelle lisäsuoritusvelvollisuus. Tällöin hänen täytyy käyttää lisääntyneet tulonsa velkojen maksuun. Tarvittaessa tuomioistuin voi vahvistaa velallisen lisäsuoritusvelvollisuuden. Velallisen maksuvara voi siis muuttua hänen tulojensa mukaan.

 

Maksuvaran laskutapa

Maksuvaraa laskettaessa tulee lähtökohtaisesti ottaa huomioon kaikki velallisen tulot eli ansiotulo, elinkeinotulo, sosiaaliset tulonsiirrot, velallisen ansaintamahdollisuudet ja päivärahat sekä vastaavat kustannusten korvaukset. Lapsilisää ja lapselle maksettavaa elatusapua ei kuitenkaan lueta velallisen tuloihin. Maksuvaraa laskettaessa tuloista vähennetään ensin verot ja muut tulon hankkimisesta aiheutuvat kustannukset. Päivärahoista ja vastaavista vähennetään ne kustannukset, joita ne on tarkoitettu korvaamaan.

Jos velallinen on naimisissa, maksuvara lasketaan koko kotitaloudelle. Velallisen puolison tulot siis välillisesti vaikuttavat maksuvaran laskemiseen sen suhteen, kuinka paljon koko perheen välttämättömiä elinkustannuksia huomioidaan velallisen maksuvaran määrittämisessä. Laissa ei säädetä avopuolisoiden elatusvelvollisuudesta toisiaan kohtaan, vaikkakaan samassa kotitaloudessa ei saisi syntyä elintasoeroja puolisoiden välille.

Velkajärjestelylain esitöiden mukaan maksuvaran laskemisessa käytetään lähtökohtana toimeentulotuen normeja, mutta koska kyseessä on useimmiten velallisen toimeentulon taso pitkällä aikavälillä, täytyy tästä lähtökohdasta jonkin verran joustaa. Yksin asuvan velallisen elinkustannuksiksi lasketaan lähtökohtaisesti hiukan yli viisisataa euroa. Tämän summan olisi tarkoitus kattaa ruoka-, vaatetus-, koulutus-, kodinhoito-, matka-, ja harrastuskulut, sekä puhelinlaskut ja esimerkiksi lehtitilaukset, ja sen lisäksi välttämättömät asumiskustannukset kuten vesi- ja sähkölaskut sekä kotivakuutus. Harkinnan mukaan voidaan ottaa huomioon muita erityisiä tarpeita.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Välttämättömien elinkustannusten määrä vahvistetaan vuosittain.

- Tietyin edellytyksin maksuvaran ollessa vähäinen, henkilölle voidaan vahvistaa ns. nollamaksuohjelma.

Varoitukset

- Maksuohjelmaa on syytä noudattaa, sillä velallisen laiminlyönnit voivat johtaa velkajärjestelyn raukeamiseen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]