Minilex - Lakipuhelin

Selvittäjä yksityishenkilön velkajärjestelyssä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuomioistuin voi yksityishenkilön velkajärjestelyn alkaessa määrätä selvittäjän huolehtimaan erinäisistä velkajärjestelyyn liittyvistä tehtävistä. Selvittäjä voidaan toisinaan määrätä myös velkajärjestelyn aloittamisen jälkeen. Selvittäjän määrääminen tulee usein ajankohtaiseksi, jos tapaus on riitainen tai epäselvä. Määräämisen edellytyksenä on nimenomaan selvittäjän tarve velallisen taloudellisen aseman selvittämisen tai omaisuuden rahaksimuuton perusteella. Vaihtoehtoisesti selvittäjä voi olla tarpeen muun velkajärjestelyn toteuttamiseen liittyvän syyn perusteella. Tuomioistuin ei voi määrätä selvittäjää tilanteessa, jossa jo velkajärjestelyhakemus sisältää maksuehdotuksen ja asia on selvä ja riidaton.

Henkilö voi toimia selvittäjänä velkajärjestelyssä, jos hänellä on tehtävään riittävä kyky, taito ja kokemus. Selvittäjän on lisäksi oltava täysi-ikäinen ja rehellinen henkilö. Hän ei saa olla toimikelpoisuudeltaan rajoitettu tai itse konkurssissa. Henkilön on luonnollisesti myös suostuttava työhön. Selvittäjä ei saa olla esteellinen hoitamaan tehtävää. Esteellisyys tarkoittaa tässä sellaista suhdetta velalliseen tai velkojaan, että tehtävän asianmukainen hoitaminen saattaisi vaarantua.

Käytännössä selvittäjän tärkein tehtävä on laatia maksuohjelmaehdotus. Ehdotusta laatiessaan selvittäjän on neuvoteltava velallisen ja velkojien kanssa. Selvittäjän on annettava heille riittävät tiedot velkajärjestelyn kannalta tärkeistä asioista sekä kuultava velallista ja velkojaa velkajärjestelyhakemuksesta ja laatimastaan ehdotuksesta. Tuomioistuin voi määrätä selvittäjälle myös muita tehtäviä. Lainsäätäjä on antanut selvittäjälle tehtäviensä hoitamiseksi oikeuden saada tietoja velallisen pankkitileistä, maksuliikenteestä, sitoumuksista, varallisuudesta, verotuksesta ja muista vastaavista velallisen taloustilanteeseen liittyvistä seikoista. Pankkien tai muiden tahojen salassapitosäännökset eivä rajoita tätä oikeutta.

Selvittäjällä on oikeuksiensa rinnalla myös velvollisuuksia. Hän on muun muassa velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän on työssään virheellä tai laiminlyönnillä aiheuttanut jollekin velkajärjestelyyn osalliselle. Tuomioistuin voi joutua vapauttamaan selvittäjän tehtävästään, jos hän laiminlyö olennaisesti tehtäviään tai vapauttamiseen on muu painava syy. Sen sijaan selvittäjän itse pyytäessä vapauttamista edellytetään siihen pätevää syytä. Lähtökohtana on, että kerran velkajärjestelyyn määrätty selvittäjä hoitaa tehtävänsä siihen asti, että tuomioistuin on asianmukaisesti vahvistanut maksuohjelman.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]