Minilex - Lakipuhelin

Elinkustannukset yksityishenkilön velkajärjestelyssä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkajärjestelyä haettuaan mutta ennen varsinaista maksuohjelman vahvistamista velallinen saa käyttää varojaan vain välttämättömiin elinkustannuksiinsa. Tämä on velkajärjestelyn lähtökohta. Velallisen myötävaikutusvelvollisuus estää siten varojen käyttämisen muuhun tarkoitukseen velkajärjestelyn alettua. 

Velallisen välttämättömät elinkustannukset otetaan huomioon velallisen maksukykyä arvioitaessa. Elinkustannusten välttämättömyyden arviointi on tapauskohtaista ja se riippuu velallisen henkilökohtaisista olosuhteista. 

Velkajärjestelyssä velallisen on käytettävä velkojensa suoritukseksi kaikki ne tulot, joita hän ei tarvitse välttämättömiin elinkustannuksiinsa ja elatusvelvollisuudesta aiheutuviin menoihin. Tätä erotusta kutsutaan maksuvaraksi. Velallisen maksuvara voi olla myös negatiivinen, mikä tarkoittaa, ettei tämä määrä riitä edes välttämättömiin elinkustannuksiin. 

Maksuvara ja varat on ensin osoitettava etuoikeutetun elatusapuvelan suoritukseksi. Sen jälkeen ne voidaan osoittaa sellaisten velkojen suoritukseksi, jotka liittyvät velallisen välttämättömiin elinkustannuksiin tai ovat velallisen välttämättömiä asumiskuluja. Tiedot velallisen välttämättömistä elinkustannuksista ja velallisen elatusvelvollisuudesta aiheutuvat menot sekä muut hänen taloudelliseen asemaansa vaikuttavat seikat on sisällytettävä myös velallista koskevaan maksuohjelmaan. 

Maksuohjelma voidaan tuomioistuimen päätöksellä määrätä raukeamaan, jos velallinen on vaarantanut maksuohjelman toteutumisen esimerkiksi käyttämällä varallisuuttaan muuhun kuin välttämättömiin elinkustannuksiinsa. Tällaista vaarantamista on myös esimerkiksi velkaantuminen entisestään ilman välttämättömään toimeentuloon liittyvää tai siihen rinnastettavaa perustetta. Jos maksuohjelma on määrätty raukeamaan, velkojilla on oikeus vaatia maksua velalliselta ennen velkajärjestelyä vallinneiden ehtojen mukaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]