Minilex - Lakipuhelin

Lähettäjän velvollisuudet vaarallisten aineiden kuljetuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaarallisen aineen kuljetuksissa lähettäjän velvollisuudet ovat keskeisiä turvallisuuden varmistamiseksi. Lähettäjän tulee huolehtia siitä, että vaarallinen aine on oikein luokiteltu, pakattu, ja merkitty kuljetusta varten. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että kaikki tarvittavat kuljetusasiakirjat, kuten vaarallisen aineen nimi ja luokitus, ovat oikein ja toimitettu kuljetuksen suorittajalle ennen kuljetusta. Myös se, että vaarallinen aine on jätetty kuljetettavaksi kuljetustapaa koskevien säännösten mukaisesti, on lähettäjän vastuulla.

Vuoden 2023 alusta lähtien voimaan astunut uusi laki vaarallisten aineiden kuljetuksesta toi mukanaan uusia vaatimuksia lähettäjille. Esimerkiksi lähettäjän on nyt huolehdittava siitä, että tilapäistä säilytystä varten laaditaan sisäinen pelastussuunnitelma, jos vaarallista ainetta säilytetään kuljetuksen yhteydessä tilapäisesti. Lisäksi on nimettävä turvallisuusneuvonantaja, ja tästä on ilmoitettava Traficomille. Tämä vaatimus astui voimaan syyskuussa 2023. Nämä muutokset on tarkoitettu tehostamaan turvallisuuden hallintaa ja viranomaisten valvontaa.

Uuden lain myötä valvonta on tehostunut alla mainituissa kuljetusmuodoissa, ja turvallisuusneuvonantajista on tehtävä ilmoitus Traficomille. Lisäksi sisäinen pelastussuunnitelma on nyt pakollinen tilapäisen säilytyksen osalta kaikissa kuljetusmuodoissa.

Tiekuljetukset

Tiekuljetuksissa lähettäjän tulee tiekuljetussopimuslain mukaan tarkoin ilmoittaa rahdinkuljettajalle vaaran luonne sekä tarvittavat varotoimet, joihin on ryhdyttävä. Jollei tällaista ilmoitusta ole merkitty rahtikirjaan, lähettäjän tai vastaanottajan on muulla tavoin varmistauduttava siitä, että rahdinkuljettaja tiesi tavaran kuljetukseen liittyvän vaaran erityisen luonteen. Lähettäjän tulee myös varmistaa, että kyseessä olevia vaarallisia aineita saa kuljettaa tiellä. Hänen on myös annettava kuljetuksen suorittajalle kuljetuksen suorittamista varten tarvittavat tiedot jäljitettävällä tavalla, vaadittu rahtikirja tai vastaava lähetyskirja sekä muut asiakirjat, kuten luvat, hyväksynnät, ilmoitukset ja todistukset.

Lähettäjän on käytettävä vain pakkauksia ja säiliöitä, jotka on hyväksytty, jotka ovat soveltuvia kyseiseen vaarallisen aineen kuljetukseen ja jotka on merkitty säännösten mukaisesti. Hänen on myös täytettävä lähetystapaa ja lähetysrajoituksia koskevat vaatimukset. Lähettäjän on lisäksi muun muassa varmistettava, että tyhjät, puhdistamattomat säiliöt, joita ei ole tyhjennetty kaasuista, sekä tyhjät, puhdistamattomat irtotavarakuljetuksiin käytetyt ajoneuvot ja suur- ja pienkontit on merkitty oikein ja että niissä on oikeat lipukkeet sekä että tyhjät, puhdistamattomat säiliöt on suljettu ja että ne ovat yhtä tiiviitä kuin täytettyinä.

Vaarallisten aineiden tiekuljetuksista annetun lain ja valtioneuvoston asetuksen lisäksi Traficomin määräyksiä on noudatettava. Vuoden 2023 laki vahvistaa myös viranomaisten valvontaa VAK-kuljetusten osalta, mikä edellyttää lähettäjiltä tarkempaa dokumentointia ja varmistusta siitä, että kuljetuksen suorittaja noudattaa kaikkia säädöksiä. Lähettäjän velvollisuuksista on määräyksiä myös Suomen allekirjoittamissa ADR-sopimuksissa.

Rautatiekuljetukset

Edellä mainitun VAK-lain lisäksi rautatiekuljetuksia koskevista lähettäjän velvollisuuksista on säädetty valtioneuvoston asetuksessa vaarallisten aineiden kuljetuksesta tiellä. Lisäksi on noudatettava myös Traficomin määräyksiä rautatiekuljetuksiin liittyen.

Merikuljetukset

VAK-lain lisäksi säännöksiä lähettäjän velvollisuuksista voi olla määrätty kansainvälisissä Suomea sitovissa sopimuksissa. Laivaajan ilmoitusvelvollisuudesta on säädetty alusliikennepalvelulaissa ja valtioneuvoston asetuksessa vaarallisten tai ympäristöä pilaavien aineiden aluskuljetuksia koskevasta ilmoitusvelvollisuudesta.

Ilmakuljetukset

VAK-lain lisäksi lähettäjän velvollisuuksista on säännöksiä asetuksessa vaarallisten aineiden ilmakuljetuksesta. Lähettäjän on muun muassa varmistauduttava, että aineen ilmakuljetus ei ole kielletty ja että kuljetuksen suorittajalle on annettu ICAO-TI-määräyksissä tarkoitetut asiakirjat. Lisätietoja ICAO-TI:stä antaa Traficom. Määräyksiä lähettäjän asiakirjoihin liittyvistä velvollisuuksista on myös Traficomin antamissa määräyksissä ilmakuljetuksiin liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]