Minilex - Lakipuhelin

Tuomioistuimen toimivalta isyyskanteessa - KKO:1981-II-180

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Isyyslaki
    Isyyden vahvistaminen
    tuomioistuimen toimivalta
    Suomen tuomioistuimen yleistoimintavalta
    Kansainvälinen yksityisoikeus

A oli nostanut tyttärensä C:n puolesta isyyskanteen suomalaisessa alioikeudessa. Vastaaja B oli Ruotsin kansalainen ja vastusti kannetta. Käräjäoikeus katsoi, ettei Suomen lainsäädännössä ollut oikeusohjetta siitä, mikä tuomioistuin olisi toimivaltainen ja minkä maan lainsäädäntöä olisi sovellettava isyyskanteen tutkimisessa, kun vastaaja oli ulkomaan kansalainen. Säännösten puuttuessa käräjäoikeus katsoi, että asia tuli käsitellä vastaajan kotipaikkakunnan tuomioistuimessa ja jätti kanteen tutkimatta.

Hovioikeuden mukaan käräjäoikeudella ei ollut perustetta jättää kannetta tutkimatta. Se palautti jutun käräjäoikeuteen uudelleen käsiteltäväksi.

B haki valituslupaa ja katsoi, ettei suomalainen tuomioistuin ollut asiassa toimivaltainen. B totesi myös, että hovioikeus oli lainvoimaisella tuomiolla 26.1.1971 hylännyt A:n nostaman elatusapukanteen. Tämänkään vuoksi asiaa ei tullut tutkia.

Korkeimman oikeuden mukaan suomalainen tuomioistuin oli toimivaltainen tutkimaan asian. Se katsoi myös, ettei elatusapukanteen hylkääminen estänyt isyyskanteen nostamista. Korkein oikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomion lopputulosta.

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]