Minilex - Lakipuhelin

Isyyden vahvistaminen - KKO:2015:97

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Ylimääräinen muutoksenhaku
    tuomion purkaminen riita-asiassa
    Ihmisoikeusloukkaus
    Isyys
    Isyyden vahvistaminen

Kyseessä oli Korkeimman oikeuden täysistunto ratkaisu, jossa oli kyse tuomion purkamisesta riita-asiassa ja isyyden vahvistamisesta avioliiton ulkopuolella ennen vuoden 1976 isyyslain voimaantuloa syntyneen lapsen kohdalla. Korkein oikeus oli hylännyt A:n nostaman kanteen isyyden vahvistamisesta, koska se oli nostettu myöhässä laissa säädetyn määräajan jälkeen. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi Korkeimman oikeuden päätöksen loukkaavan A:n yksityiselämän suojaa, ja A haki tuomion purkamista Korkeimmalta oikeudelta.

Korkein oikeus totesi täysituntoratkaisussaan, että uuden vuonna 2016 voimaan tulevan isyyslain voimaantulosääntely merkitsi luopumista isyyden vahvistamista koskevan kanteen aikarajoituksesta ja kannemahdollisuuksien takautuvaa palauttamista. Aiempi tuomio, jolla A:n hakemus isyyden vahvistamiseksi oli hylätty, ei estäisi uuden lain myötä A:ta nostamasta uutta kannetta isyyden vahvistamiseksi. Aiempaa tuomiota ei sen vuoksi ole tarvetta ylimääräisen muutoksenhaun kautta purkaa tai poistaa.

Korkein oikeus jätti A:n hakemuksen tutkimatta. Uusi isyyslaki mahdollistaa A:n nostamaan uuden kanteen isyyden vahvistamiseksi aiemman tuomion estämättä.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]