Minilex - Lakipuhelin

Isyyden tunnustamisen hyväksymistä koskeva päätös - KKO:1995:57

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Ylimääräinen muutoksenhaku
    Isyys

Tapauksessa oli kyse tilanteesta, jossa A oli tunnustanut itsensä B:n lapsen isäksi. B oli kuitenkin ollut lapsen siittämisaikaan sukupuoliyhteydessä myös toisen miehen kanssa, joka oli B:n mukaan lapsen isä. Näin ollen B:n näkemys oli ollut, ettei A ollut hänen lapsensa isä, mutta B oli tästä huolimatta vastustanut isyyden selvittämistä, toisen miehen henkilöllisyyden ilmoittamista ja veritutkimusten toimittamista. B ei ollut ollut avioliitossa lapsen syntymän aikana. Raastuvanoikeuden oikeusneuvos oli näissä olosuhteissa päätynyt tekemään päätöksen A:n isyyden tunnustamisen hyväksymisestä.

Isyyslain 16 a §:n mukaan isyyden vahvistaminen tunnustamisella edellyttää, että myös äiti hyväksyy tunnustamisen, mutta vain silloin, jos lapsi on syntynyt avioliiton aikana. B vaati korkeimpaan oikeuteen toimittamassaan purkuhakemuksessa, että oikeusneuvoksen tekemä päätös A:n isyyden tunnustamisen hyväksymisestä tulisi purkaa. 

Korkein oikeus aloitti tapauksen harkinnan toteamalla, että kun B ei ollut ollut avioliitossa lapsen syntymän aikana, hänen hyväksyntäänsä isyyden tunnustamiselle ei edellä mainitun isyyslain 16 a §:n mukaan tarvittu. Tämän jälkeen korkein oikeus otti arvioitavakseen, oliko isyyden selvittäminen toteutettu riittävän perusteellisesti. Korkeimman oikeuden mukaan oikeusneuvosmiehen päätöstä ei ollut mahdollista pitää oikeudenkäymiskaaren 31 luvun 7 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitettuna vääränä lain soveltamisena, sillä hänellä ei ollut ollut B:n kieltäytymisistä johtuen juurikaan mahdollisuuksia lisäselvitysten hankkimiseen. Tästä johtuen päätöksen purkaminen ei korkeimman oikeuden mukaan ollut mainitun lainkohdan nojalla mahdollista.

Korkein oikeus kuitenkin katsoi, että sekä B:llä että hänen lapsellaan oli isyyslain 42 §:n mukainen oikeus saattaa A:n isyyttä koskevan näytön riittävyys kyseenalaiseksi panemalla vireille tunnustetun isyyden kumoamista koskeva oikeudenkäynti. Kun muutkaan B:n hakemuksensa tueksi mainitsemat perusteet eivät korkeimman oikeuden näkemyksen mukaan oikeuttaneet oikeusneuvosmiehen päätöksen purkamiseen, korkein oikeus päätyi hylkäämään B:n purkuhakemuksen.

Eri mieltä asiassa ollut oikeusneuvos katsoi isyyslain 20 §:n 2 momentin ja 21 §:n nojalla, että isyyttä koskeneet selvitykset olivat olleet asiassa puutteelliset, ja kun oikeusneuvosmies ei ollut tällöin kehottanut lastenvalvojaa huolehtimaan lisäselvityksen hankkimisesta, A:n isyyden tunnustamisen hyväksyminen oli perustunut ilmeisesti väärään lain soveltamiseen. Näillä perusteilla oikeusneuvos olisi purkanut ja poistanut oikeusneuvosmiehen päätöksen ja palauttanut asian uudelleen hänen käsiteltäväkseen. 

 

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]