Minilex - Lakipuhelin

Tekijän tahallisuuden arviointi HIV-infektion tartuttamisen yhteydessä – KKO:1993:92

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Kuolemantuottamus
    HIV
    Tahallisuus
    Todennäköisyystahallisuus

Tapauksessa S oli tartuttanut HIV-infektion uhriin olemalla tämän kanssa suojaamattomassa anaaliyhdynnässä useita kertoja kertomatta sairastamastaan HIV-infektiosta. Uhri oli myöhemmin kuollut AIDS-oireyhtymän seurauksena. Tapauksessa arvioitiin tahallisuuden alarajaa: oliko kyseessä todennäköisyystahallisuus vai aikaisemmin oikeustieteessä vallinnut tahtoteoria tai välinpitämättömyystahallisuus.

Kyseinen tapahtuma tapahtui ennen kuin todennäköisyystahallisuus asetettiin lain mukaiseksi lähtökohdaksi, mutta Korkeimman oikeuden ratkaisun perusteluista käy ilmi, että rikosoikeudellisessa ratkaisukäytännössä oli jo tuolloin lähdetty liikkeelle todennäköisyystahallisuudesta. Todennäköisyystahallisuudella tarkoitetaan sitä, että teko on tahallinen, jos teon seurauksen tapahtuminen on ollut todennäköisempää kuin tapahtumatta jääminen. Tahtoteorian mukaan teko on puolestaan tahallinen, jos tekijä on suhtautunut seuraukseen hyväksyvästi tai välinpitämättömästi.

Korkein oikeus arvioi, ettei S:n tarkoitus ollut tartuttaa HIV-infektiota. Tapahtuma-aikaan vallalla olleet tiedot HIV-infektion leviämisestä huomioon ottaen Korkein oikeus katsoi, ettei S ole pitänyt uhrin kuolemaa tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena. Tämän vuoksi häntä ei tuomittu tahallisesta taposta tai törkeästä pahoinpitelystä. S on kuitenkin tiennyt, mitä HIV voi aiheuttaa ja tiennyt HIV-infektion tarttuvan suojaamattomassa anaaliyhdynnässä. Tämän vuoksi Korkein oikeus tuomitsi S:n törkeästä kuolemantuottamuksesta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa