Minilex - Lakipuhelin

Yhteisen rangaistuksen mittaaminen - KKO:2014:91

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Tappo
    Tapon yritys
    Seksuaalirikos
    Raiskaus
    rangaistuksen määrääminen

A oli muun muassa kuristamalla ja tappamisella uhaten pakottanut hänelle entuudestaan tuntemattoman X:n sukupuoliyhteyteen puistossa. A oli joitakin kuukausia myöhemmin yrittänyt tappaa Y:n työntämällä hänet rautatieasemalle saapumassa olleen junan eteen. Tapauksen käsittelyssä Korkeimmassa oikeudessa oli kysymys rangaistuksen mittaamisesta.

Käräjäoikeus tuomitsi A:n tapon yrityksestä ja raiskauksesta yhteiseen 7 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistukseen. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden antamaa tuomiota.

Rikoslain mukaan rangaistusta määrättäessä on otettava huomioon kaikki lain mukaan rangaistuksen määrään ja lajiin vaikuttavat perusteet sekä rangaistuskäytännön yhtenäisyys. Rangaistuskäytännön yhtenäisyyden huomioon ottamisella pyritään takaamaan yhdenvertaisuusperiaatteen toteutuminen myös rangaistuksen mittaamisessa. Rangaistus on rikoslain mukaan mitattava niin, että se on oikeudenmukaisessa suhteessa rikoksen vahingollisuuteen ja vaarallisuuteen, teon vaikuttimiin sekä rikoksesta ilmenevään muuhun tekijän syyllisyyteen.

Raiskauksesta tuomittava rangaistus on vankeutta vähintään yksi ja enintään kuusi vuotta. Korkein oikeus katsoi, että A:n tekemästä raiskauksesta A tulisi tuomita 3 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistukseen. Tapon yrityksestä tuomittava rangaistus on vähintään 14 päivää ja enintään yhdeksän vuotta vankeutta. Korkein oikeus katsoi, että A:n syyksi luetusta tapon yrityksestä olisi erikseen tuomittuna 5 vuotta 6 kuukautta vankeutta.

Rikoslain mukaan yhteistä rangaistusta mitattaessa lähtökohdaksi on otettava siitä rikoksesta tuomittava rangaistus, josta tuomioistuimen harkinnan mukaan olisi tuleva ankarin rangaistus, sekä mitattava rikoksista yhteinen rangaistus siten, että se on oikeudenmukaisessa suhteessa myös rikosten lukumäärään, vakavuuteen ja keskinäiseen yhteyteen.

Korkein oikeus katsoi, tapauksessa olevan kysymys kahdesta erillisestä vakavasta ja muutoinkin suurta moitittavuutta osoittavasta väkivaltaa käyttäen tehdystä rikoksesta. Korkein oikeus katsoi, että 7 vuoden yhteinen vankeusrangaistus on oikeudenmukaisessa ja kohtuullisessa suhteessa näiden A:n syyksi luettujen rikosten kokonaisuuteen. Korkein oikeus alensi A:n rangaistuksen 7 vuoteen vankeutta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]