Minilex - Lakipuhelin

Dopingaineiden levittämistarkoituksen osoittaminen - KKO:2008:51

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Dopingrikos
    Törkeä dopingrikos

A oli pitänyt hallussaan suurehkoa määrää anabolisia steroideja sekä testosteronia yhteensä noin 2300 tablettia ja 34 ampullia. A väitti, että hänen hallussaan pitämät dopingaineet oli tarkoitettu vain omaan käyttöön. Syyttäjä katsoi, että A:n tarkoitus oli levittää dopingainetta ja siten hankkia huomattavaa taloudellista hyötyä. Syyllä, miksi A piti hallussaan aineita, on merkitystä siksi, että huomattavan taloudellisen hyödyn hankkimiseksi hallussa pidetyt dopingaineet muodostavat dopingrikoksesta törkeän. Käräjäoikeus katsoi, että aineiden määrä huomioiden, kyseessä oli todennäköisesti levittämistarkoitus. Päätökseen vaikutti annetut lääketieteelliset selvitykset. Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että A oli pitänyt hallussaan huomattavan suurta määrää dopingaineita, joten kyseessä oli törkeä dopingrikos. Jos rikoksen kohteena on huomattavan suuri määrä dopingaineita, on kyseessä rikoslain 44 luvun 7§ mukaan dopingrikoksen törkeä tekomuoto. Hovioikeus katsoi asiaa samalla tavalla ja tuomitsi A:n törkeästä dopingrikoksesta.

Korkein oikeus pyysi lisäselvityksiä dopingaineista kansanterveyslaitokselta. Selvitys poikkesi alemmissa oikeusasteissa esitetyistä ja näin ollen myös oikeudellinen arvio asiassa muodostui erilaiseksi. Korkeimman oikeuden mukaan selvitysten perusteella dopingaineet olisivat riittäneet 433 vuorokauden mittaiseen väärinkäyttöön A:n omassa käytössä. Koska tavallinen käyttöjakso on noin 60 vuorokautta, korkein oikeus katsoi, että kyseessä oli levittämistarkoitus. Seitsemää käyttöjaksoa vastaava määrä ei kuitenkaan ollut huomattavan suuri määrä, joten A syyllistyi tavalliseen dopingrikokseen, ei törkeään dopingrikokseen. Näin ollen myös vankeustuomio oli lyhyempi kuin alemmissa oikeusasteissa.

Syyttäjä vaati törkeää dopingrikosta A:lle huomattavan taloudellisen hyödyn ja määrän perusteella. Koska kumpaakaan ei näytetty, oli kysymyksessä tavallisen asteinen dopingrikos. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa