Minilex - Lakipuhelin

Asiantuntevan todistajan palkkiovaatimus - KKO:2004:83

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Todistaja
    Asiantuntija
    Asianosaisen käyttämä asiantuntija

Vastaajaa syytettiin lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, johon hän oli kutsunut ns. asiantuntevan todistajan. Kyseinen todistaja vaati asiaan perehtymisestä ja osallistumisesta yli 2500€ valtion varoista. Käräjäoikeuden kiellettyä myöntämästä sellaista summaa, valitti todistaja asiasta Vaasan hovioikeuteen, josta valitusluvalla Korkeimpaan oikeuteen.

Asiantuntijan määrää oikeudenkäyntiin oikeus. Asianosaiset voivat pyytää todistajia osallistumaan näkemyksillään oikeudenkäyntiin. Näistä molemmille maksetaan palkkio valtion varoista. Asiantuntijalle voidaan myöntää palkkio kohtuulliseksi katsottavaan määrään saakka hänen työstään. Todistajalle maksetaan osallistumiseksi tarpeelliset kustannukset ja päiväraha. Laki ei tunnista termiä asiantunteva todistaja.

Osallistuneen todistajan vaatimusta ei myönnetty, vaikka hän oli ammatiltaan tutkimuspäällikkö ja koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri ja sosiaalipsykologi, koska häntä ei ollut oikeus kutsunut asiantuntijaksi oikeudenkäyntiin. Näillä perusteilla sekä hovioikeus, että Korkein oikeus hylkäsi todistajan palkkiovaateen.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]