Minilex - Lakipuhelin

Yksityishenkilön velkajärjestelyn suojaosuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maksukyvytön yksityishenkilö eli velallinen voidaan tuomioistuimen päätöksellä asettaa velkajärjestelyyn ja hänelle voidaan vahvistaa velkojen maksua koskeva maksuohjelma. Henkilö on maksukyvytön silloin, kun hän muuten kuin tilapäisesti on kykenemätön maksamaan velkojaan.

 

Yksityishenkilön velkajärjestelyssä ei ole käytössä nimenomaista suojaosuusjärjestelmää, joka koskee ulosottoa, vaan velkajärjestelyssä määritetään velallisen välttämättömät kuukausittaiset elinkustannukset. Välttämättömiä menoja ovat muun muassa asumiskulut kuten vuokra, sähkölaskut, mahdolliset elatusapumaksut sekä muut välttämättömät elinkustannukset, esimerkiksi ruoka- ja vaatekustannukset. Välttämättömät elinkustannukset määritetään tapauskohtaisesti, mutta määrittämiseen on olemassa myös yhtenäisiä periaatteita. Järjestely vastaa osittain ulosoton suojaosuusjärjestelmää.

 

Velkajärjestely toteutetaan siten, että velalliselle määritetään erikseen tietty kuukausittainen maksuvara, joka on se rahamäärä, joka hänen on mahdollista suorittaa velkojille. Maksuvara lasketaan siten, että velallisen kuukausittaiset nettotulot vähennetään välttämättömien menojen määrällä. Velallinen ei voi määritellä maksuvaraa itse. Maksuvaralaskelmalla selvitetään se osuus, jolla velallinen voi hoitaa velkojen maksua.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa