Minilex - Lakipuhelin

Yksityishenkilön velkajärjestelyn esteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa on lueteltu esteet, jotka voivat estää yksityishenkilön velkajärjestelyn hyväksymisen. Esteillä pyritään varmistamaan, ettei velkajärjestelyä käytetä väärin tavalla, joka heikentäisi yleistä maksumoraalia. Velkajärjestely voidaan esteestä huolimatta myöntää, jos tapaukseen liittyy erityisen painavia syitä, jotka puoltavat velkajärjestelyä. Näiden painavien syiden arvioinnissa huomioidaan muun muassa velallisen toimet velkojen maksamiseksi, velkaantumisesta kulunut aika, muut velallisen olosuhteet sekä velkojen merkitys velalliselle ja velkojille. Lopullisen päätöksen velkajärjestelyn hyväksymisestä tekee tuomioistuin kokonaisarvioinnilla.

Tavallisin este velkajärjestelylle on se, että velallisen maksukyvyttömyys on tilapäistä. Esimerkiksi tilapäinen työttömyys ei muodosta perustetta velkajärjestelylle, jos velallinen on muuten työkykyinen ja tilanne näyttää korjaantuvan lähitulevaisuudessa.

Toinen yleinen este velkajärjestelylle on velallisen huolimattomuus ja piittaamattomuus. Jos velkaantuminen johtuu ensisijaisesti velallisen omasta huolimattomuudesta, kuten monien kulutusluottojen ottamisesta lyhyellä aikavälillä ilman maksusuunnitelmaa, velkajärjestely voidaan evätä.

Velkajärjestely ja rikos

Velkajärjestelyä ei voida myöntää, jos velallisen maksuvelvollisuus johtuu rikoksesta, eikä velkajärjestelyn myöntämistä voida pitää perusteltuna rikoksen laatu, vahingonkärsineen asema ja muut seikat huomioon ottaen. Sama pätee, jos velallinen on epäiltynä tai syytteessä rikoksesta, jonka perusteella hänelle voitaisiin määrätä maksuvelvollisuus. Esteen soveltamisalaan kuuluvat sekä tahalliset että tuottamukselliset rikokset.

Laiminlyönnit

Velkajärjestelyä ei voida myöntää, jos velka on syntynyt pääasiassa keinotteluluonteisessa elinkeinotoiminnassa, jossa on menetelty törkeän sopimattomasti velkojia kohtaan tai laiminlyöty olennaisesti lakisääteisiä velvollisuuksia. Velkajärjestely estyy myös, jos velallinen on taloudellisten vaikeuksiensa vuoksi suosinut jotakin velkojaa tai muulla tavalla järjestellyt taloudellista asemaansa velkojien vahingoksi.

Harhaanjohtavat tiedot

Velkajärjestelyä ei voida myöntää, jos velallinen on antanut taloudellisesta asemastaan harhaanjohtavia tietoja, jotka ovat vaikuttaneet luoton myöntämiseen, ja velallisen menettely on ollut erityisen moitittavaa. Velkajärjestelyä ei myöskään myönnetä, jos velallinen on ulosottomenettelyssä pakoillut tai salannut varallisuuttaan taikka antanut siitä harhaanjohtavia tietoja.

Velkajärjestely estyy myös, jos velallinen on antanut vääriä tai harhaanjohtavia tietoja velkajärjestelyä varten, laiminlyönyt tiedonantovelvollisuutensa tai myötävaikutusvelvollisuutensa, rikkonut maksu- ja vakuudenasettamiskieltoa tai muuten vaikeuttanut velkajärjestelyä.

Tahallinen velkaantuminen

Velkajärjestelyä ei voida myöntää, jos voidaan päätellä, että velallinen on tarkoituksellisesti velkaantunut velkajärjestelyä silmällä pitäen. Arvioinnissa otetaan huomioon velallisen ikä, asema ja muut olosuhteet sekä se, ovatko luotonantajat toimineet vastuullisesti.

Muut esteet

Velkajärjestelyä ei voida myöntää, jos velalliselle on aikaisemmin vahvistettu maksuohjelma tai jos on perusteltua syytä olettaa, että velallinen ei tulisi noudattamaan maksuohjelmaa. Lisäksi velkajärjestelyä ei voida myöntää, jos yksityishenkilöiden välisen merkittävän velan, kuten vahingonkorvauksen järjesteleminen, olisi kokonaisuutena arvioituna kohtuutonta.

Vinkit:

  • Esteestä huolimatta velkajärjestely voidaan hyväksyä, jos on olemassa painava peruste.
  • Jos velkaantuminen on tapahtunut esimerkiksi pääasiassa kulutusluotoilla elämisestä, tuomioistuimen päätökseen vaikuttaa merkittävästi se, kuinka velallinen on hoitanut asioitaan viime aikoina.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Esteestä huolimatta velkajärjestely voidaan hyväksyä, jos on olemassa painava peruste.

- Jos esimerkiksi velkaantuminen johtuu pääasiallisesti kulutusluotoilla elämisestä, tuomioistuimen päätökseen vaikuttaa hyvin paljon se, kuinka velallinen on hoitanut asoitaan viime aikoina.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]