Minilex - Lakipuhelin

Ulosmittauksen kielto yksityishenkilön velkajärjestelyssä

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Velkajärjestelyn aloittaminen vaikuttaa myös ulosmittauksen suorittamiseen. Etuoikeutettua elatusapuvelkaa lukuunottamatta velallisen omaisuutta ei nimittäin saa ulosmitata velkajärjestelyn piiriin kuuluvasta velasta. Laissa säädetyn kiellon vastainen velallisen omaisuuden ulosmittaus on tehoton. Velkajärjestelyn alkamisen seurauksena ulosmittaushakemuksen käsittely keskeytetään. Jo toimitettua velallisen omaisuuden ulosmittausta ei velkajärjestelyn alkamisen seurauksena kuitenkaan peruuteta, vaan ulosottomiehen on säilytettävä haltuun ottamansa omaisuus.

Toisinaan velkajärjestelyvelalliselta ulosmitatun omaisuuden myynnistä on ehditty jo kuuluttaa ennen velkajärjestelyn alkamista. Mikäli omaisuuden myynnistä on tällä tavalla kuulutettu, voidaan täytäntöönpanossa edetä myyntiin asti, jollei tuomioistuin toisin määrää. Tällöin ulosottomiehen on säilytettävä ulosmitatun omaisuuden myynnistä kertyneet varat, kunnes maksuohjelma vahvistetaan. Maksuohjelman vahvistamisen jälkeen ulosottomiehen säilyttämät varat käytetään ohjelman mukaisiin suorituksiin velkojille.

Velkajärjestelyn ulosmittauskielto ei kuitenkaan ulotu velallisen toistuvaistulon, kuten palkan eläkkeen tai elinkeinotulon, ulosmittaukseen, jollei tuomioistuin toisin määrää.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »