Minilex - Lakipuhelin

Suullisuusperiaate riita-asiassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suullisuusperiaate koskee tapaa, jolla oikeudenkäyntiaineisto, eli asianomaisten lausumat ja todistelu, esitetään tuomioistuimelle. Suullinen käsittely on yksi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin perusosa. Sen lisäksi suullisuuden katsotaan lisäävän oikeudenkäynnin nopeutta ja varmuutta sekä edistävän julkisuutta. Tuomiossaan tuomioistuin voi ottaa huomioon vain pääkäsittelyssä sille välittömästi esitetyn aineiston, ja pääkäsittely on suullinen käsittely.

Suullisuus pääkäsittelyssä tarkoittaa käytännössä sitä, että asianosaiset eivät voi esimerkiksi ääneen lukea kirjoittamaansa lausumaa tai esittää asiaansa tuomioistuimelle kirjallisesti. Poikkeuksena on kuitenkin suorat viittaukset oikeuskäytäntöön tai oikeuskirjallisuuteen sekä paljon numeroita tai teknisiä tietoja sisältäviin asiakirjoihin, joiden sisältö muutoin on vaikeasti ymmärrettävää. Suullisen esityksensä tukena asianosainen saa käyttää muistiinpanoja ja oikeudenkäyntimateriaalia.

Suullisuusperiaate koskee pääkäsittelyn lisäksi myös suullista valmistelua. Myöskään valmisteluistunnossa asianosainen ei saa lukea kirjoittamaansa lausumaa taikka antaa tuomioistuimelle kirjelmää tai muuta kirjallista lausumaa. Edelleen asianosainen saa käyttää kirjallisessa valmistelussa esitettyä oikeudenkäyntimateriaalia ja muistinsa tukena kirjallisia muistiinpanoja.

Suullisuusperiaate on eri vahvuinen oikeudenkäynnin eri vaiheissa ja eri oikeusasteissa. Riita-asia tulee vireille kirjallisella hakemuksella ja jatkuu kirjallisessa valmistelussa; suullisuus on lähtökohtana vasta valmisteluistunnossa ja pääkäsittelyssä. Hovioikeudesta muutoksenhakeminen tapahtuu myös kirjallisesti, mutta myös hovioikeuden pääkäsittelyssä (mikäli sen järjestämistä ei pidetä tarpeettomana) suullisuusperiaatetta noudatetaan kuin käräjäoikeudessa. Korkeimmassa oikeudessa suullisia käsittelyjä toimitetaan enää vain hyvin harvoin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]