Minilex - Lakipuhelin

Res judicata eli oikeusvoima riita-asiassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Res judicata tarkoittaa tuomion oikeusvoimaa, ja toisaalta sen vaikutusta. Oikeusvoimalla tarkoitetaan sitä, että tuomioistuimen antama lopullinen ja lainvoimainen tuomio saa sitovan vaikutuksen, joka estää saman asian käsittelyn uudessa oikeudenkäynnissä. Lainvoimaiseen tuomioon onkin mahdollista hakea muutosta ainoastaan ylimääräisiin muutoksenhakukeinoihin turvautuen. Tuomio on lainvoimainen, kun siitä ei voi enää valittaa. Esimerkiksi käräjäoikeuden riita-asiasta antama ratkaisu tulee lainvoimaiseksi, kun 30 päivää on kulunut sen antamisesta, eikä siitä ole tätä ennen valitettu. Kun tuomio tulee lainvoimaiseksi, se samalla saavuttaa oikeusvoiman. Oikeusvoimavaikutuksen taustalla on ajatus oikeusrauhasta. Asianosaisilla on tarve saada riitansa lopullisesti pois päiväjärjestyksestä. Ilman tuomion oikeusvoimavaikutusta hävinnyt asianosainen voisi nostaa jutun aina vain uudelleen tuomioistuimen tutkittavaksi. Toisaalta on mahdollistettu oikeusvoimavaikutuksen murtaminen ylimääräisin muutoksenhakukeinoin, koska tuomioistuimet antavat myös vääriä tuomioita.

Oikeusvoimavaikutus voi olla joko positiivinen tai negatiivinen. Negatiivisella oikeusvoimavaikutuksella tarkoitetaan sitä, ettei jo kerran lainvoimaisesti ratkaisua asiaa saa tutkia uudelleen. Käytännössä se siis estää kanteen nostamisen samasta asiasta uudelleen. Negatiivista oikeusvaikutusta ilmentää ne bis in idem –kielto, joka kieltää saman asian tutkimisen kahdesti. Tuomioistuimen on otettava viran puolesta huomioon, mikäli asia on jo aikaisemmin ratkaistu lainvoimaisella tuomiolla.
Positiivinen oikeusvoimavaikutus ilmenee siten, että aikaisemmin annettu tuomio on otettava sellaisenaan myöhemmin annettavan tuomion perustaksi, mikäli siinä ratkaistu kysymys asetetaan myöhemmässä oikeudenkäynnissä ennakkokysymykseksi. Mikäli aikaisemmassa tuomiossa ratkaistu seikka asetetaan uuden tuomion perustaksi, ei tätä aikaisemmin lainvoimaisella tuomiolla ratkaistua seikkaa saa tutkia uudelleen. Tuomioistuimen on huomioitava myös positiivinen oikeusvoimavaikutus viran puolesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]