Minilex - Lakipuhelin

Riita-asia ja tuomioistuimen rooli

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuomioistuimen ja tuomarin rooli on moninainen oikeudenkäynnin eri vaiheissa. Tuomioistuimen päätehtäväksi jää kuitenkin prosessinjohto. Tämä tarkoittaa, että tuomioistuimen tulee vastata siitä, että oikeudenkäynti noudattaa prosessuaalisia lakeja ja normeja. Prosessinjohto riita-asioissa jakautuu materiaaliseen ja muodolliseen.

Varsinkin valmistelussa materiaalinen prosessinjohto on tärkeää. Tällä tarkoitetaan, että ratkaisuharkintaa varten tuomioistuin varmistaa, että oikeudenkäyntimateriaali on mahdollisimman selkeä, kattava ja keskittyy riitaisiin kysymyksiin. Lisäksi tuomioistuimen tulee rajoittaa oikeudenkäyntiaineistoa niin, ettei asiaan sekoiteta mitään siihen kuulumatonta eikä asiassa esitetä tarpeetonta todistelua. Tämän tuomioistuin tekee niin, että tuomari kyselee ja varmistaa istunnoissa, esimerkiksi sen, mitä asianosainen haluaa näyttää toteen esittämällään todisteella.

Muodollinen prosessinjohto tarkoittaa, että tuomioistuimen tulee huolehtia prosessin etenemisestä lain mukaisesti. Tähän kuuluvat esimerkiksi pääkäsittelyn ajankohdan päättäminen tai päätös lopettaa valmistelu. Muodollinen prosessinjohto siis keskittyy oikeudenkäynnin ulkoisen kulun järjestämiseen.

Prosessinjohdon avulla tuomioistuin pyrkii varmaan, nopeaan ja halpaan prosessiin. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]