Minilex - Lakipuhelin

Riita-asia ja ratkaisuperiaatteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusperiaatteet ovat normeina tärkeitä oikeudenkäynnin eli prosessin kannalta. Oikeudenkäyntiä säätelevät periaatteet jaetaan menettely-, rooli- ja ratkaisuperiaatteisiin. Näistä ratkaisuperiaatteet eivät säätele itse oikeudenkäyntimenettelyä vaan tuomioistuimen antaman ratkaisun tekemistä. Ratkaisuperiaatteiden tehtävänä on ohjata ratkaisutoimintaa, johon sisältyvät esimerkiksi näytön arviointi ja lain soveltaminen.

Riita-asioiden ratkaisuperiaatteisiin kuuluvat vapaa todistusharkinta, vapaa todistelu, jura novit curia ja erilaiset siviiliprosessin todistustaakkasäännöt. Vapaa todistusharkinta pitää sisällään sen, että tuomioistuin vapaasti harkitsee esitetyn näytön perusteella mikä todiste (tai todisteet) näyttää riitaisan asian tulleen selvitetyksi. Vapaa todistelu tarkoittaa sitä, ettei asianosaisen oikeutta esittää näyttöä oikeudenkäynnissä ole rajoitettu vain tiettyihin todistuskeinoihin tai näytön luotettavuutta koskeviin edellytyksiin, joten tuomioistuin voi käyttää kaikkia laillisesti sen tietoon saatettuja todisteita. Jura novit curia viittaa siihen, että tuomioistuin on velvollinen tuntemaan lain ja soveltamaan sitä viranpuolesta sen käsiteltävänä olevaan asiaan. Tämä ei estä kuitenkaan asianosaista vetoamasta tiettyyn lainkohtaan asiassaan. Siviiliprosessia säätelevät erinäiset todistustaakkasäännöt eli säännöt siitä, kenellä on velvollisuus vedota tiettyyn todisteeseen tai asiaan oikeudenkäynnissä ja kenen vahingoksi tietyn asian näyttäminen toteen koituu. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]