Minilex - Lakipuhelin

Suhteellisuusperiaate riita-asiassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suhteellisuusperiaate on yleinen rikosasioiden, hallintomenettelyiden ja Euroopan unionin oikeuden periaate, jolla on eri yhteyksissä hieman erilainen merkitys ja sisältö. Suhteellisuusperiaatteen tarkoitus on säännellä ja rajoittaa viranomaisten harkinta- ja toimivaltaa niin yksittäisten asioiden käsittelyssä kuin viranomaisten toiminnassa yleisestikin.

Periaatteen peruslähtökohta on, että viranomaisten toimien on oltava oikeassa suhteessa toimien tavoiteltuun tarkoitukseen ja päämäärään nähden. Viranomainen saa siten toimia vain siinä laajuudessa, mikä on tarpeen ja asianmukaista kyseessä olevan asian selvittämiseksi. Jos esimerkiksi yksityishenkilön tulee toimittaa viranomaiselle selvitystä jonkin asian ratkaisemiseksi, hänen tarvitsee toimittaa vain sellaiset tiedot, jotka ovat tarpeen ja välttämättömiä tuon asian ratkaisemiseksi.

Hallintotoiminnassa suhteellisuusperiaatteella on keskeinen merkitys erityisesti siksi, että se rajoittaa yksityishenkilön oikeuksiin puuttumista. Rikosoikeudellisissa asioissa periaate on kirjattu esimerkiksi esitutkintalakiin ja yleisesti periaate ilmenee rikosoikeudessa muun muassa siten, että se määrittelee tehdyn rikoksen ja siitä saatavan rangaistuksen oikeaa suhdetta. Vähäisestä rikoksesta ei siten saa tuomita suhteessa liian ankaraa rangaistusta eikä vakavasta rikoksesta liian lievää. Euroopan unionin oikeudessa periaate ilmenee lähtökohtaisesti siten, että unionin toiminta ja keinot unionin tavoitteiden saavuttamiseksi eivät saa ylittää sitä, mikä on tarpeen EU:n perussopimusten tavoitteiden saavuttamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]