Minilex - Lakipuhelin

Suhteellisuusperiaate riita-asiassa

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Suhteellisuusperiaate on yleinen rikosasioiden, hallintomenettelyiden ja Euroopan unionin oikeuden periaate, jolla on eri yhteyksissä hieman erilainen merkitys ja sisältö. Suhteellisuusperiaatteen tarkoitus on säännellä ja rajoittaa viranomaisten harkinta- ja toimivaltaa niin yksittäisten asioiden käsittelyssä kuin viranomaisten toiminnassa yleisestikin.

Periaatteen peruslähtökohta on, että viranomaisten toimien on oltava oikeassa suhteessa toimien tavoiteltuun tarkoitukseen ja päämäärään nähden. Viranomainen saa siten toimia vain siinä laajuudessa, mikä on tarpeen ja asianmukaista kyseessä olevan asian selvittämiseksi. Jos esimerkiksi yksityishenkilön tulee toimittaa viranomaiselle selvitystä jonkin asian ratkaisemiseksi, hänen tarvitsee toimittaa vain sellaiset tiedot, jotka ovat tarpeen ja välttämättömiä tuon asian ratkaisemiseksi.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Hallintotoiminnassa suhteellisuusperiaatteella on keskeinen merkitys erityisesti siksi, että se rajoittaa yksityishenkilön oikeuksiin puuttumista. Rikosoikeudellisissa asioissa periaate on kirjattu esimerkiksi esitutkintalakiin ja yleisesti periaate ilmenee rikosoikeudessa muun muassa siten, että se määrittelee tehdyn rikoksen ja siitä saatavan rangaistuksen oikeaa suhdetta. Vähäisestä rikoksesta ei siten saa tuomita suhteessa liian ankaraa rangaistusta eikä vakavasta rikoksesta liian lievää. Euroopan unionin oikeudessa periaate ilmenee lähtökohtaisesti siten, että unionin toiminta ja keinot unionin tavoitteiden saavuttamiseksi eivät saa ylittää sitä, mikä on tarpeen EU:n perussopimusten tavoitteiden saavuttamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa