Minilex - Lakipuhelin

Selvittäjän määrääminen velkajärjestelyyn

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Toisin kuin esimeriksi konkurssipesän pesänhoitaja, selvittäjä ei ole yksityishenkilön velkajärjestelyn organisaatiossa pakollinen toimija. Selvittäjän määrääminen onkin tapauskohtaisesti tuomioistuimen harkinnassa.

Yksityishenkilön velkajärjestelystä annettu laki toteaa selvittäjästä, että sellainen voidaan määrätä silloin, kun se on velallisen taloudellisen aseman selvittämiseksi, omaisuuden rahaksimuuton toimittamiseksi tai muuten velkajärjestelyn toteuttamiseksi tarpeen. Lain määräys siis viittaa tapauksiin, joissa selvittelytarve tai työmäärä poikkeaa aivan yksinkertaisimmista tapauksista.

Selvittäjän määrääminen on lain mukaan mahdollista myös takaus- ja vakuusvastuun järjestelyssä. Myös silloin, kun lisäsuorituksen vahvistamista koskeva asia on riitaisa tai epäselvä tai selvittäjää muun erityisen syyn vuoksi tarvitaan, on selvittäjän määrääminen mahdollista. Pääsääntöisesti tuomioistuin päättää selvittäjän määräämisestä ja henkilöstä menettelyn aloittamisesta päätettäessä. Poikkeuksellisesti selvittäjä voidaan määrätä muunakin ajankohtana, jos siihen on aihetta. Selvittäjän määrääminen on mahdollista myös silloin, kun tarvitaan ehdotus velalliselle vahvistetun maksuohjelman muuttamiseksi.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »