Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja henkinen väkivalta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaki kieltää pahoinpitelyn henkisen väkivallan aiheuttamana, jos rikoksentekijä on tarkoittanut aiheuttaa uhrilleen tietynlaisen seurauksen, jonka uhri pahoinpitelyn seurauksena kokee. Henkisen väkivallan seuraukset on pystyttävä osoittamaan, jotta niistä voisi hakea korvausta.

Pahoinpitely on rikoslain mukaan kyseessä, kun joku vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan käyttämällä ruumiillista tai henkistä väkivaltaa. Myös siis kiusaaminen ja muu henkinen väkivalta voidaan katsoa pahoinpitelyksi, joka kielletään rikoslaissa, jos uhrille aiheutetaan tahallisesti näitä seurauksia. Pahoinpitelystä tuomitaan sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Tämä vankeusrangaistus voidaan määrätä suoritettavaksi ehdollisena.

Henkisen väkivallan seuraukset on kyettävä osoittamaan oikeudessa rikoksentekijän tuomitsemiseksi sekä mahdollisten korvausten saamiseksi. Pahoinpitelyn uhri voi vaatia korvausta henkisestä kärsimyksestä. Oikeuskäytännön mukaan silloin, kun uhrin oikeutta korvaukseen määritetään, on katsottava, liittyykö uhrin loukkaukseen jokin uhrin ihmisarvoa vakavasti loukkaava, tekijän julmuutta osoittava tai uhria alistava ja halventava erityispiirre.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä rikoslaista ja henkisestä väkivallasta, voit ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa