Minilex - Lakipuhelin

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun syyllistyisi henkilö, joka henkirikoksen tai törkeän pahoinpitelyn tekemistä varten pitää hallussaan ampuma- tai teräasetta tai muuta niihin rinnastettavaa hengenvaarallista välinettä taikka välinettä, joka soveltuu erityisesti käytettäväksi välineenä rikoksessa, sopii toisen kanssa tai laatii yksityiskohtaisen suunnitelman jonkin mainitun rikoksen tekemisestä taikka palkkaa, käskee tai muuten yllyttää toista mainitun rikoksen tekemiseen taikka lupautuu tai tarjoutuu tekemään sen

Tästä rikoksesta voidaan tuomita enintään 4 vuotta vankeutta.

Törkeään henkeen ja terveyteen kohdistuvassa valmistelussa edellytetään, että tekijä tekee valmistelun tapon, murhan, surman tai törkeän pahoinpitelyn tekemistä varten.

Henkilöä ei tuomita rangaistukseen, jos vaara rikoksen toteutumisesta on ollu muista kuin satunnaisista syistä vähäinen tai jos henkilö poistaa oman toimintansa merkityksen rikoksen valmistelussa.

Valmistelurikosten sääntelyn tarpeellisuus on peräisin kansainvälisistä velvoitteista.

Valmistelu:

Rikoksen valmistelulla tarkoitetaan rikokseen tähtäävää toimintaa, jolla luodaan edellytyksiä rikoksen myöhemmälle toteuttamiselle. Valmistella tarkoittaa samaa kuin tehdä alustavia töitä, suorittaa ennakkotoimenpiteitä jotakin varten tai jonkin varalta. Valmistelu on usein vielä jotakin konkreettisempaa kuin suunnittelu. Rangaistavaa valmistelua voi olla vasta jokin konkreettinen ulkomaailmassa ilmenevä teko, valmistelutoimi. Valmistelu voi ajoittua varsin pitkälle aikavälillekin. Ja valmisteluteko voi olla tavanomainen ja laillinen teko, kuten keittiöveitsen ostaminen. Valmistelutoimen tulee edistää rikoksen tekemistä ja sen toteutumisen mahdollisuutta. Valmisteluteon tulee täyttää ankaroittamisperuste ja sen tulee olla myös kokonaisarvostellen törkeä.

Rikoksentekoväline:

Rikokseen soveltuvan välineen tai tarvikkeen halussapito rikoksen toteuttamista varten voi olla valmisteluna rangaistavaa. Ampuma-aseena pidetään mm. pistooleja, revolvereita, kiväärejä, haulikoita ja teräaseina puolestaan mm. tikarit, stiletit ja pistimet. Näihin rinnastettavina esineinä voivat olla mm. pommit, myrkylliset kaasupanokset, räjähteet, nyrkkirauta sekä ketjuista tehty lyömäase.

Sopiminen ja suunnitelma:

Sopiminen edellyttää vähintään kahden henkilön yhteistä sopimisista rikoksen tekemisestä, on hyvä huomata ettei kaikkien henkilöiden tarvitse osallistua teon tekemiseen. Sopiminen voi olla hyvinkin vapaamuotoista ja sen tulee kohdistua tietyn konkreettisen rikoksen tekemiseen, mutta pelkkä keskusteleminen rikoksen teosta ei ole sopimista.

Yksityiskohtaiseen suunnitelmaan voi osallistua useampi tekijä, tällöin heitä rangaistaan tekijöinä tai avunantajina. Suunnitelman voi toteuttaa joku muukin kuin suunnitelman tekijä. Suunnitelman tulee olla riittävän yksityiskohtainen, mutta kaikkia yksityiskohtia ei tarvitse olla päätetty.

Yllytys:

Yllytyksestä rangaistaan henkilöä,  joka  tahallaan  taivuttaa  toisen  tahalliseen  rikokseen tai sen rangaistavaan  yritykseen. Rangaistava yllytys edellyttää, että  yllyttäjä saa tekijän päättämään rikoksen tekemisestä. Tulee kuitenkin huomioida, että jotta valmistelurikosta sovellettaisiin tulee yllytyksen epäonnistua.

Palkkaamisella tarkoitetaan palkkion tai jonkin edun tarjoamista rikoksen tekemisestä.

Jotta käskynantajan toiminta täyttää rangaistavuuden edellytykset, tulee käskyn olla tarpeeksi yksilöity etenkin rikoksen kohteen osalta. Käskyn ei tarvitse olla yksityiskohtainen, mutta siitä on selvästi käytävä ilmi yllyttävän henkilön tahto henkirikoksen tai törkeän pahoinpitelyn tekemiseen.

Muuksi yllytykseksi voidaan katsoa esimerkiksi painostaminen, kiristäminen, uhkaileminen ja muu vaikuttaminen. Myös toisen erehdyttäminen tai houkuttelu voidaan arvioida yllyttämiseksi, kunhan tekijän toiminta on ollut tahallista. Pelkkää uhoamista tai vitsailua ei pidetä yllyttämisenä.

Vaaraedellytys:

Valmistelusta ei aiheudu saman laajuista konkreettista vaaraa kuin yrityksessä eli konkreettista vaaraa ei tarvita valmistelurikoksen seuraukselta. Vaara arvioidaan tekohetken mukaan ja kokonaisarvioinnin mukaan, jossa otetaan seuraavanlaiset seikat huomioon: rikosta valmistelevien henkilöiden lukumäärä, henkilöiden ominaisuudet ja valmiudet, käytetyt keinot, tehdyt suunnitelmat, uhriin liittyvät seikat, tekoväline ja suunniteltu tekoajankohta. Jos teon toteutumatta jääminen johtuu vain satunnaisista syistä, täyttyy valmistelurikoksen vaaraedellytys.

Rikosvastuu:

Rikosvastuu edellyttää objektiivisesti havaittavia ulkoisia tekoja, sillä ajattelusta ei voi rankaista. Keskeiseksi nousee subjektiiviset edellytykset, kuten tekijän tiedot ja tarkoitukset omasta toiminnastaan. Tekijällä tulee olla aikomus tai tarkoitus tehdä henkirikos tai törkeä pahoinpitely. Tarkoitetun seurauksen ei tarvitse toteutua, sillä silloin olisi kyse täytetystä teosta tai yrityksestä. 

Jos teko täyttää yrityskynnyksen, saman rikoksen valmistelusta ei voi rankaista.

Valmistelu ei myöskään toteudu, jos henkilö luopuu vapaaehtoisesti rikoksen valmistelusta, tai estää sen jatkumisen tai muuten poistaa oman toiminnan merkityksen rikoksen valmistelussa.  

Henkirikosten valmistelussa on mahdollista käyttää telekuuntelua ja peitetoimintaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]