Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja kiusaaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaikka rikoslaissa ei ole erityistä mainintaa kiusaamisesta, voi kiusaaminen täyttää pahoinpitelyn edellytykset ja näin ollen olla rikoslain mukaan rangaistavaa.

Ruumiillisesta tai henkisestä kiusaamisesta voidaan rangaista rikoslain mukaan pahoinpitelynä, jos kiusaaminen täyttää rikoksen edellytykset. Rikoslain mukaan pahoinpitely on kyseessä, kun joku vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan joko ruumiillista väkivaltaa käyttämällä tai muulla tavoin, esimerkiksi sanallisesti kiusaamalla. Oleellista rikoksen täyttymisessä on rikoksentekijän tarkoittama seuraus toisen vahingoittamisesta, sekä loukatun henkilön henkilökohtaisesti tuntema vahinko. Esimerkiksi koulu- tai työpaikkakiusaaminen voi täyttää rikoksen edellytykset, jos rikoksen uhrin mielenterveys vahingoittuu kiusaamisen seurauksena, tai jos rikoksentekijä ruumiillista väkivaltaa käyttämällä kiusaa uhria.

Pahoinpitelystä voidaan rikoslain mukaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi, joka voidaan määrätä suoritettavaksi ehdollisena vankeutena. Myös pahoinpitelyn yritys on rangaistava. Pahoinpitelystä on lisäksi lievä tekomuoto, josta seuraa rangaistukseksi sakkoa.

Kiusaamisen uhrin, jos kiusaaminen käsitellään pahoinpitelynä, on mahdollista hakea tuomitulta rikoksentekijältä korvausta mahdollisesta henkisestä kärsimyksestä. Rikoksen uhrille kuitenkin korvataan vain todellinen, toteen näytetty vahinko, joka on pystyttävä osoittamaan. Ruumiillinen vahinko voidaan osoittaa esimerkiksi lääkärin lausunnolla ruumiillisista vahingoista. Henkinen vahinko voidaan näyttää myös lääkärin lausunnolla esimerkiksi kiusaamisen seurauksena uhrille aiheutuneista mielenterveysongelmista. Mahdollisen korvausoikeuden arvioinnissa otetaan huomioon, millä tavoin uhrin vapautta, rauhaa, kunniaa, yksityiselämää, henkilökohtaista koskemattomuutta tai ihmisarvoa on loukattu.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä rikoslain soveltamisesta kiusaamiseen, voit ottaa yhteyttää lakimieheen esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]