Minilex - Lakipuhelin

Tappo

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tappo on henkeen ja terveyteen kohdistuva rikos, jossa toisen henkilön tahallisella teolla, esimerkiksi puukotuksella, on suora syy-yhteys toisen henkilön kuolemaan. Henkilö, joka tappaa toisen, tulee tuomita taposta vankeuteen määräajaksi, mutta vähintään kahdeksaksi vuodeksi. Tapon yrityksestä tulee rangaista. 

Myös murha on tappo, mutta jotta tappo voidaan tuomita murhana, sen on oltava esimerkiksi vakaasti harkiten tai erityisen raa'alla tai julmalla tavalla tehty sekä muutenkin kokonaisuutena arvostellen törkeä. Murhan lisäksi myös surma on tappo, mutta silloin tapon katsotaan tapahtuneen lieventävien asianhaarojen vallitessa poikkeuksellisista olosuhteista, rikoksentekijän vaikuttimista tai muista rikokseen liittyvistä seikoista johtuen.

Murhan ja tapon välinen suhde ei ole aina selvä, mutta melko yleinen erottelu tapon ja murhan välillä kulkee siinä, että tappoa ei yleensä ole suunniteltu. Usein esimerkiksi alkoholin nauttimisen yhteydessä henkilön pikaistuksissaan tekemä toisen henkilö puukotus tai ampuminen katsotaan tapoksi, ei murhaksi.

Tappo katsotaan murhaksi esimerkiksi silloin, kun henkilö on erityisesti suunnitellut tappavansa toisen ihmisen. Toisaalta, vaikka tappo olisikin pikaistuksissaan tehty, se voidaan katsoa murhaksi, mikäli tappo on tehty erityisen julmalla ja raa'alla tavalla.

Tappo on aina murha,  jos virkamies tapetaan hänen ollessaan virkansa puolesta ylläpitämässä järjestystä tai turvallisuutta tai jos hänet tapetaan virkatoimen vuoksi. Lisäksi murhan edellytys on aina se, että teko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]