Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja eutanasia

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Eutanasialla tarkoitetaan avustettua kuolemaa, eli henkilön avustamista elämänsä päättämisessä. Suomessa eutanasiasta ei erikseen mainita lainsäädännössä, vaan tapauksiin sovelletaan rikoslakia, joka kieltää toisen tappamisen rangaistuksen uhalla.

Eutanasia voidaan jakaa aktiiviseen ja passiiviseen muotoon. Niin sanotusta aktiivisesta eli suorasta eutanasiasta on kyse, kun lääkäri tietoisesti tappaa potilaan tai jouduttaa tämän kuolemaa esimerkiksi ruiskuttamalla kuolettavaa myrkkyä potilaaseen. Tällaisiin tilanteisiin sovelletaan Suomessa rikoslakia, joka kieltää henkirikokset. Niin sanotusta passiivisesta eli epäsuorasta eutanasiasta on kyse silloin, kun potilaan kuolemaa avustetaan lopettamalla potilaan hoito, jos se nähdään tarpeettomaksi. Tämä on Suomessa lainsäädännön mukaan mahdollista, sillä potilaalla on oikeus päättää oman hoitonsa lopettamisesta esimerkiksi hoitotestamentilla.

Suomessa aktiivinen eutanasia on kuitenkin rikos, ja rikoslain mukaan eutanasian suorittanut henkilö voidaan tuomita henkirikoksesta kuten surmasta tai taposta. Surmasta tuomitaan enintään kymmenen vuotta vankeutta ja taposta enintään kaksitoista vuotta. Molempien yritykset ovat lisäksi rangaistavia.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä rikoslain soveltamisesta eutanasiassa, voit ottaa yhteyttä lakimieheen esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa