Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja vammantuottamus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vammantuottamus on henkeen ja terveyteen kohdistuva rikos, joka on säädetty rangaistavaksi Suomen rikoslaissa.

Vammantuottamus on kyseessä silloin, kun huolimattomuudella aiheutetaan toiselle henkilölle ruumiinvamma tai sairaus, joka ei ole vähäinen. Teolta ei näin ollen edellytetä tahallisuutta, vaan pelkkä huolimaton toiminta voi johtaa rangaistukseen. Huolimattoman toiminnan ja aiheutuneen vamman tai sairauden välillä on kuitenkin oltava syy-yhteys, jotta kyseessä olisi rangaistava vammantuottamus. Aiheutuneen seurauksen on täten pitänyt aiheutua huolimattomasta menettelystä. Mikäli huolimattomuudella aiheutettu ruumiinvamma tai sairaus on ainoastaan vähäinen, ei vammantuottamuksesta rangaista.

Sillä, miten vamma aiheutetaan toiselle henkilölle, ei ole merkitystä rangaistavuuden kannalta. Vammantuottamus voi tulla näin ollen kyseeseen hyvin erilaisissa tilanteissa, ja mikä tahansa sairauden tai ruumiinvamman aiheuttava teko voidaan katsoa vammantuottamukseksi. Käytännössä vammantuottamusrikoksia esiintyy usein esimerkiksi liikenteessä. Myös psyykkisen häiriön aiheuttaminen voidaan joissakin tilanteissa katsoa vammantuottamukseksi.

Vammantuottamuksesta voidaan tuomita rikoksen tekijälle joko sakkorangaistus tai enintään kuuden kuukauden mittainen vankeusrangaistus. Mikäli vammantuottamuksessa vamma tai sairaus aiheutetaan törkeällä huolimattomuudella ja rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä, on kyseessä törkeä vammantuottamus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa