Minilex - Lakipuhelin

Tappeluun osallistuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tappeluun osallistumisesta tuomitaan se, joka ruumiillista väkivaltaa tekemällä tai muulla teolla osallistuu tappeluun tai hyökkäykseen, johon useat ottavat osaa ja jossa joku surmataan tai jollekulle tahallaan aiheutetaan vaikea ruumiinvamma tai vakava sairaus. Lisäksi edellytetään, että tappeluun tai hyökkäykseen osallisella oli syytä varoa vakavien henkilövahinkojen syntymistä. Tappeluun osallistumisesta on rangaistuksena sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Tappelulla tarkoitetaan sitä, että useat henkilöt kohdistavat toisiinsa ruumiillista väkivaltaa samassa tilanteessa. Hyökkäyksellä taas tarkoitetaan tekoa, jossa useammat ryhtyvät käyttämään väkivaltaa toista tai toisia vastaan. Eli hyökkäyksessä vain toinen osapuoli käyttää väkivaltaa ja toinen osapuoli ainoastaan puolustautuu.

Tappeluun osallistumista koskevaa säännöstä on tarkoitus soveltaa vaaralliseen jengitappeluun osallistumiseen sekä hyökkäyksen kohdistamiseen puolustuskyvyttömään sivulliseen. Säännöstä on kritisoitu, sillä sen on katsottu ilmentävän seurausvastuuta, josta on pyritty luopumaan.

Seurausvastuulla tarkoitetaan sitä, että henkilöä rangaistaan jostain, mikä ei sisälly hänen syyllisyyteensä. Jos joku on tappelussa surmattu tai jollekulle on aiheutettu vaikea ruumiinvamma tai vakava sairaus, voivat myös muut mukana olleet joutua vastaamaan siitä, mitä muut ovat tehneet.

Toisaalta säännöstä puoltaa se, että jokainen tappeluun tai hyökkäykseen osallistuva vaikuttaa siihen mitä väkijoukko tekee ja aiheuttaa. Lisäksi säännöstä puoltavat näyttövaikeudet. Jos tappelussa aiheutetaan jonkun kuolema, voi olla vaikea näyttää toteen, kuka on syyllinen. Tappeluun osallistumissäännöstä sovelletaan kuitenkin vain muutaman kerran vuodessa. Keskeistä kuitenkin on, että säännöksen avulla voidaan tuomita muutkin tappeluun tai hyökkäykseen osallistuneet maksamaan vahingoittuneen tai surmatun omaisille vahingonkorvausta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]