Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja surma

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Rikoslain mukainen surma on ikään kuin "lievä tappo". Rikoslain mukaan surmasta tuomitaan, jos tappo ottaen huomioon rikoksen poikkeukselliset olosuhteet, rikoksentekijän vaikuttimet tai muut rikokseen liittyvät seikat, on kokonaisuutena arvostellen lieventävien asianhaarojen vallitessa tehty. Surmasta on mahdollista tuomita lievempi rangaistus kuin taposta.

Surmasta voidaan tuomita se, joka poikkeuksellisissa olosuhteissa tappaa toisen. Poikkeuksellinen olosuhde voi tarkoittaa esimerkiksi pitkään jatkunutta perheväkivaltaa, jossa perheväkivallan uhri näkee surmaamisen ainoana keinona päästä pois tilanteesta. Poikkeuksellisia tilanteita voi olla myös hätävarjelun liioittelun kaltaiset tilanteet tai tilanteet, joissa tekijää on voimakkaasti provosoitu.

Toinen peruste, jolla teon voidaan katsoa olevan surma, on rikoksentekijän vaikuttimet. Tämä voi tarkoittaa niin sanotusti säälistä tehtyjä henkirikoksia, esimerkiksi pyynnöstä surmaamiset. Rikoksentekijän vaikuttimet voivat tarkoittaa myös sellaiset kuolinavun tilanteet, joissa uhri ei itse kykene enää pyyntöä esittämään.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Jotta teon voidaan katsoa olevan surma, eikä tappo, edellytetään, että teko on kokonaisuutena arvostellen tehty lieventävien asianhaarojen vallitessa. Surma on erityinen tunnusmerkistö rikoslaissa, ja se on tarkoitettu vain poikkeuksellisiin tilanteisiin.

Surmasta tuomitaan rangaistukseksi vankeutta vähintään 4 vuotta ja enintään 10 vuotta. Surman tunnusmerkistöä sovelletaan vain poikkeuksellisesti ja vuosittain surmasta tuomitaan vain muutamia yksittäisiä tapauksia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa