- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Rikoslain mukainen surma on ikään kuin "lievä tappo". Rikoslain mukaan surmasta tuomitaan, jos tappo ottaen huomioon rikoksen poikkeukselliset olosuhteet, rikoksentekijän vaikuttimet tai muut rikokseen liittyvät seikat, on kokonaisuutena arvostellen lieventävien asianhaarojen vallitessa tehty. Surmasta on mahdollista tuomita lievempi rangaistus kuin taposta.
Surmasta voidaan tuomita se, joka poikkeuksellisissa olosuhteissa tappaa toisen. Poikkeuksellinen olosuhde voi tarkoittaa esimerkiksi pitkään jatkunutta perheväkivaltaa, jossa perheväkivallan uhri näkee surmaamisen ainoana keinona päästä pois tilanteesta. Poikkeuksellisia tilanteita voi olla myös hätävarjelun liioittelun kaltaiset tilanteet tai tilanteet, joissa tekijää on voimakkaasti provosoitu.
Toinen peruste, jolla teon voidaan katsoa olevan surma, on rikoksentekijän vaikuttimet. Tämä voi tarkoittaa niin sanotusti säälistä tehtyjä henkirikoksia, esimerkiksi pyynnöstä surmaamiset. Rikoksentekijän vaikuttimet voivat tarkoittaa myös sellaiset kuolinavun tilanteet, joissa uhri ei itse kykene enää pyyntöä esittämään.
Jotta teon voidaan katsoa olevan surma, eikä tappo, edellytetään, että teko on kokonaisuutena arvostellen tehty lieventävien asianhaarojen vallitessa. Surma on erityinen tunnusmerkistö rikoslaissa, ja se on tarkoitettu vain poikkeuksellisiin tilanteisiin.
Surmasta tuomitaan rangaistukseksi vankeutta vähintään 4 vuotta ja enintään 10 vuotta. Surman tunnusmerkistöä sovelletaan vain poikkeuksellisesti ja vuosittain surmasta tuomitaan vain muutamia yksittäisiä tapauksia.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.